Spring naar inhoud

Tips tegen een zweetlucht onder je oksels + recept natuurlijke deodorant

De winter komt er weer aan en dat betekent dikke truien en vesten. Lekker warm, maar zodra je het maar even té warm krijgt, krijg je last van zweetoksels. Door die dikke laag kleding kan het niet luchten en dit resulteert weer in, jawel, zweetlucht vanonder je oksels. Niet echt lekker als je nog de hele dag op school zit of moet werken.
Daarom heb ik vandaag tips tegen zweetoksels voor jullie. Om ze te voorkomen of om het te maskeren als het al te laat is.

Je herkent hem misschien wel, die ui-achtige lucht die langskomt als je even je armen omhoog haalt. Om deze geur te voorkomen, moeten we eerst weten waar hij vandaan komt.
Voor het grootste deel worden nare zweetgeuren veroorzaakt door bacteriën. Zweet opzich ruikt namelijk nergens naar.
Te veel wassen is ook niet goed. Dit zorgt voor die kenmerkende uien lucht Dit wordt veroorzaakt door de grote hoeveelheid coryne bacteriën onder de oksels.

Je huid is het van nature niet gewend om gereinigd te worden met zeep. Het gaat waarschijnlijk tegen al je principes in, maar probeer eens een tijdje zo veel mogelijk zeep te vermeiden onder je oksels. Gebruik in plaats daarvan na het douchen een beetje 96% alcohol om de bacteriën te doden en doe daarna eventueel je deodorant op. Doe dit zo'n drie keer per week tot je geen last meer hebt van nare geur.

Met je zweet, komen ook afvalstoffen naar buiten. Heb je veel van deze afvalstoffen, dan zal je zweet ook meer ruiken. Probeer hiervoor met name frisdrank te voorkomen en andere voedingsmiddelen waar veel suiker in voorkomt. Door de grote hoeveelheid suiker verzuurt je lichaam, wat resulteert in een zuur ruikend zweet.

Je okselhaar houdt veel bacteriën vast. Heb je dus  veel last van nare geuren, dan kan het helpen om het (vaker) af te scheren. Dit is natuurlijk geheel aan jezelf, iedereen mag haar hebben waar hij/zij zelf wil, maar wellicht kan het een uitkomst bieden.

Draag zo veel mogelijk katoen, dit laat de huid ademen, zodat de bacteriën minder kans krijgen. Probeer deze shirtjes en BH's maximaal 1 dag te dragen en daarna in de was te doen. Ook een ander wasmiddel kan uitkomst bieden, misschien ben je wel allergisch en ontstaat er daardoor die vervelende zweetlucht.

Ben je nou buitenshuis en je lijkt ineens iets te ruiken, ga dan zo snel mogelijk richting een toilet. Dep met een toiletpapiertje je oksels droog en gebruik wat medische alcohol onder je oksels (als je het bij je hebt). Doe daarna deodorant op.

Helpt er nou helemaal niets en heb je nog steeds last van zweetlucht? Ga dan eens naar de huisarts, die weet vast raad!

**Edit 25-10-2016 - Recept natuurlijke deodorant

Ik zag dit recept op Facebook voorbij komen. Kun je nagaan, normaal geloof ik niets wat hier op te vinden is, maar na even researchen kwam ik op dit recept van De groene meisjes
Een recept voor deodorant, maar dan zelfgemaakt en zonder enge toevoegingen die ik nieteens kan uitspreken. Komt ie:
Men neme 4 eetlepels maizena, 4 eetlepels baking soda en 5-6 eetlepels kokosolie (gesmolten kokosvet).
Meng dit alles door elkaar tot een glad papje et voilá, uw zelfgemaakte deodorant is klaar. Voor een lekker geurtje kan je er nog wat essentiële olie doorheen doen en je bent good to go.

Smeer met je vinger (spateltje of kwastje is natuurlijk nog hygiënischer, maar bij niet delen kan het ook zonder) een beetje onder je oksel en je zou de rest van de dag moeten ruiken als een bloemetje + door de kokosolie worden je oksels meteen verzorgd (geen overbodige luxe voor mijn gevalletje).

De deodorant kan je het beste bewaren in een glazen potje, dat je van tevoren goed hebt uitgekookt, zodat eventuele bacteriën geen kans meer hebben.
Ik ga de komende tijd deze deo proberen, dus jullie horen snel of het voor mij ook werkt!

Heb jij nog tips tegen zwetende oksels? Deel ze in de comments! Zo leren we van elkaar:)

Liefs, Mariska

Bronnen
http://pclooptvast.nl/okselgeur-verwijderden-oma-weet-raad-met-vieze-geur-oksels/
http://www.mirmethode.nl/stinkende-oksels/

1 gedachte over “Tips tegen een zweetlucht onder je oksels + recept natuurlijke deodorant

  1. Pingback: Kokosolie, waar kan je dat allemaal voor gebruiken? - Wij zijn vrouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *