Spring naar inhoud

Tips om wat liever te zijn voor je haar

Afbeeldingsresultaat voor beautiful hair drawingJe haar heeft vanalles te verduren, helemaal nu de winter er straks weer aan komt! De laatste tijd ben ik steeds meer bezig om zo goed mogelijk voor mijn haar te zorgen en ben al een hele hoop middeltjes tegengekomen die er voor zouden moeten zorgen dat je haar er zo gezond mogelijk uit komt te zien.

Vandaag ga ik mijn "Geheimen" voor een mooie, volle bos haar delen. Lees snel verder!

Mijn eerste tip is om je haar zo min mogelijk te wassen. Je hoeft echt niet meteen te stoppen met shampoo gebruiken, maar iedere dag wassen is ook niet goed.
Toen ik een jaar of 12 was moest ik écht iedere ochtend mijn haar wassen had ik het idee. Tegen de avond was het namelijk alweer vet en de volgende ochtend was er geen land meer mee te bezeilen.
Iedere dag wassen (vooral met gemene shampoos zoals Head and Shoulders) droogt je haar enorm uit, waardoor het snel breekt. Resultaat? Droge, dunne punten en iedere avond weer een hoofd vol vet haar.

Probeer het wassen langzaam af te bouwen. Van iedere dag naar om de dag en zo verder tot je tevreden bent. Momenteel was ik mijn haar 2-3 keer in de week: zaterdagavond, maandagavond/dinsdagochtend en woensdagavond/donderdagochtend. Dit is voor mij perfect en ik merk dat sinds ik ben gaan afbouwen mijn haar een stuk mooier en voller is geworden.

Gebruik ook altijd een conditioner na het douchen, ga het liefste op zoek naar eentje zonder siliconen. Hierdoor blijft je haar mooi licht en veerkrachtig. Siliconen in een conditioner zijn alle ingrediënten die eindigen op -cone. Het lijkt een heel karwij om iedere keer die complete ingrediëntenlijst af te gaan, maar uiteindelijk ben je er zo in getraind dat je er binnen een paar seconden doorheen bent ;).

Kom ik meteen bij de volgende tip: vlecht je haar voor het slapengaan. Vooral als ik 's avonds douch zorgt dit er bij mij voor dat mijn haar de volgende dag volume heeft en mooie krullen/slag. 's Ochtends borstel ik mijn haar nieTangle Teezer The Original Detangling Hairbrush 1 stukt meer door en ook de tweede dag laat ik mijn haar vaak gewoon zoals het is  en de derde dag draag ik het vast. Wanneer ik mijn haar doorborstel, gebruik ik een Tangle Teezer. Een haarborstel waarmee je gemakkelijk en nagenoeg pijnvrij de klitten uit je haren krijgt. Ongeveer een jaar geleden heb ik hem gekocht en ik heb nooit meer een andere borstel gebruikt! Ook handig om je haren even snel glad te borstelen. Zo heb je niet alles beschadigd, behoud je volume en gaat je haar niet pluizen. Koop je TangleTeezer hier!

Als de ergste klitten uitgeborsteld zijn, gebruik ik een olie. Op dit moment de macadamia-olie van de Primark, maar ook kokosolie werkt heerlijk. De kokosolie kan je ook ongeveer een uur voor het douchen dik aanbrengen, zodat het je haren kan verzorgen. Door te douchen spoel je de olie er weer uit en blijf jij achter met heerlijke zachte lokken.

Een goed bedoeld advies dat ik vanaf mijn 14e tot mijn 19e niet heb opgevolgd is: verf je haar zo min mogelijk. Opzich viel het altijd wel mee, eens in het half jaar verfde ik mijn haar donker met een rode ondertoon. Ik had namelijk het idee dat mijn eigen haarkleur grauw was, wat ik op dit moment helemaal niet meer zie. Na een tijdje bedacht ik echter dat blond wel een goed idee was. Mijn haar vond van niet.
Resultaat? Een knal-blonde uitgroei en verder een beetje oranje haar. Beetje bij beetje ben ik mijn haar toen gaan bleken tot het er niet meer zo heel lelijk meer uit zag. Toen vond ik het wel weer mooi geweest en wilde ik weer donker.

Van deze periode heeft mijn haar een enorme opdonder gehad en ik heb het daarna ook maar een stuk korter geknipt om het weer gezond te krijgen. Nu iedere keer dat ik naar de kapper ga, zie ik weer hoe droog de blonde punten zijn die op de grond liggen. Oepsie!

Moraal van dit verhaal? Je haar verven is geen probleem, maar ga niet ineens van donkerbruin naar lichtblond. Dat is gedoemd om een drama te worden en je haar wordt er enorm droog, pluizig, lelijk, dof en dun van. Ga liever voor een kleur die dicht bij je eigen haarkleur ligt, maar met een ondertoon die jij mooier vindt.

Op internet komen af en toe horrorverhalen voorbij over meiden die hun haar jarenlang in een super strakke staart hebben gedragen en waarvan nu de complete haargrens is verschoven. Onder normale omstandigheden gebeurt dit echt niet! Als je er maar wel voor zorgt dat je je haren niet iedere dag op de zelfde manier draagt. Grote kans dat het ook op de plaats van je elastiekje dunner wordt. Om dit te voorkomen kan je het beste elastiekjes gebruiken zonder elastiekje. Bij de H&M hadden ze een hele tijd erge lekkere elastieken, maar die kan ik nu nergens meer vinden. Bij de Primark hebben ze gelukkig wel soortgelijke en als ik thuis ben draag ik graag een scrunchie. Ook invisibobbles zijn onwijs populair, maar ik merk dat ik erg veel haren mee uittrek als ik dit elastiek uithaal. Voor mij werkt het dus niet zo lekker.

Ik denk dat dit ongeveer is wat ik doe om mijn haar zo mooi mogelijk te verzorgen en ik merk écht dat sinds ik er beter op let, mijn haren een stuk verzorgder zijn geworden.
Heb jij nog tips? Deel ze in de comments!

Liefs, Mariska

1 gedachte over “Tips om wat liever te zijn voor je haar

  1. Pingback: Mijn weg naar (heel) lang haar - Wij zijn vrouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *