Spring naar inhoud

Tips om ongemerkt geld te sparen

Afbeeldingsresultaat voor crushed piggybank

Wie wil dat nou niet, geld sparen zonder dat je het doorhebt? Het is heel goed mogelijk, ik heb op deze manier namelijk al zo'n €200,- gespaard, zonder het ook maar 1 seconde te missen.

Inzicht

Inzicht hebben in je geldzaken is misschien wel het belangrijkste als het gaat om sparen. Misschien geef je iedere dag wel €2,50 uit aan koffie op het station, terwijl je een prima werkend koffiezetapparaat op het aanrecht hebt staan. Investeer 1 keer in een goede thermoskan en je hebt er lange tijd profijt van.

Door een overzichtje te maken van al je in- en uitgaven zie je heel makkelijk hoeveel geld jij overhoudt om 'aan jezelf' te besteden en je ziet ook meteen uitgaven die eigenlijk helemaal niet nodig zijn (hoe vaak ga je nou eigenlijk écht naar de sportschool?).

Het kan ook het zelfde werken als een eetdagboekje. Wanneer je deze bijhoudt, ga je bij alles wat je eet denken of je het echt op wilt schrijven en vaak kom je tot de conclusie dat je stiekem gewoon zin hebt om te eten.
Met kopen kan het het zelfde werken. Geld uitgeven kan een fijn gevoel geven, maar als je alles moet gaan opschrijven word je met je neus op de feiten gedrukt. Had je dat shirtje echt nodig, of had je gewoon zin om het te kopen?

Ongemerkt zal je minder geld gaan uitgeven en je hebt minder onzinnige spullen! Serieus, had je echt een vierde nep-cactus nodig?

En dan sparen

Je hebt inzicht in je inkomsten en uitgaven en weet hoeveel je precies te besteden hebt. Je kan er nu voor kiezen om iedere maand een deel van dit geld apart op een spaarrekening te zetten, een 10'tje in de maand is al een leuk begin. Het lijkt nu niet op te schieten, maar als je wel een keer onverwachte kosten hebt, ben je blij met dat buffertje.
Vind je het lastig om van je eigen spaarrekening af te blijven? Geef iedere maand €10,- aan je moeder in bewaring. Je ziet het geld niet meer, dus je mist het een stuk minder.

Wat voor mij goed werkt, is om bij bepaalde handelingen een euro in een potje te doen. Bijvoorbeeld iedere keer dat je je auto tankt, doe je ook een euro in de pot. Of na iedere shopsessie moet er ook 5 euro in het potje. Je bent op zo'n moment al bezig met geld uitgeven, dus het kleine bedrag dat je spaart valt niet op. Totdat je je potje openmaakt en merkt dat je er al €150,- in hebt zitten!

Mijn laatste tip is om jezelf met uitgaan een budget te geven. Pin een bepaald bedrag. Is het op, dan is het op en kun je naar huis. Heb je geld over aan het einde van de avond, dan gaat het in een potje.
Op deze manier geef je niet meer geld uit dan je eigenlijk wilde en je spaart meteen een deel. Je kunt beslissen om dit geld lange tijd op te potten, of je gebruikt het gespaarde geld als extraatje op een speciale avond. Als je per maand maar niet meer pint voor uitgaan dan je had bedacht.

Dit hoeft natuurlijk niet met een uitgaans-budget, je kunt jezelf ook een wekelijks budget geven waar je alles van moet doen. Een soort zakgeld. Wat je overhoudt, is voor het potje of voor de volgende week.

Extra tips

Zet je geldpotje niet op een zichtbare plek. Mocht er een keer ingebroken worden, dan is alles voor niets geweest. Daarbij ben je misschien sneller geneigd om wat geld uit je potje te pakken als je het steeds ziet.

Koop een spaarpot! Zo eentje die niet open kan en die je dus kapot moet slaan als je bij je geld wilt. Op die manier maak je het jezelf bijna onmogelijk om geld te 'pikken' van je latere zelf. Ook een kluisje waarvan je de sleutel aan iemand anders geeft kan werken.

Veel succes met sparen voor je grote dromen! En vergeet jouw tips niet te delen in de comments 🙂

Liefs, Mariska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *