Spring naar inhoud

Tips voor een kamer die steen-koud is

Gadverdamme, wat is het koud buiten! En niet alleen buiten, ook bij mij binnen is het steenkoud. Terwijl ik dit schrijf is het nog net geen 13 graden bij mij op mijn zolderkamertje en toen ik net binnekwam was het amper 11 graden! Evengoed ben ik voor een groot deel van de dag hier te vinden. Om te leren, tv te kijken of een boek te lezen.
Heb jij nou ook een steenkoude kamer? Lees snel verder voor tips van een ervaringsdeskundige: Moi :).

Mijn huis is oud en een beetje tochtig. Tel daarbij op dat de pijp van de kachel én die van de afzuigkap door mijn kamer gaan en je kan wel bedenken dat het niet altijd even fijn is.
Tip 1: Dicht waar mogelijk alle kieren en gaten. Heb je een raam dat tocht? Plaats een tochtstrip, of als het een raam is dat toch nooit open gaat/kan: Kit hem dicht.
Als je, zoals in mijn geval, een gat hebt voor de 1 of andere afvoer: Stop een oud t-shirt in het gat. Kijk wel uit bij pijpen die heet worden, zoals de kachel!
Let wel op, een compleet potdichte kamer is ook niet goed voor je. Zet als het kan je raam even open, zodat er frisse lucht naar binnen kan.

Heb je wel een radiator in je kamer, maar merk je niet dat deze warm wordt? Grote kans dat hij ontlucht moet worden. Zoek de ontluchtingssluitel op of vraag of een van je ouders je helpt. Kijk uit: dit kan een beetje troep met zich meebrengen. Houd dus een doekje bij het ontluchtingsventiel.

Met de inrichting van je kamer kan je een heleboel doen! Zo is het bewezen dat een kamer die warme kleuren heeft, automatisch warmer aanvoelt dan een kamer die koude kleuren heeft. Ook het gebruik van hout geeft de indruk van warmte en een lekker vloerkleed helpt natuurlijk enorm!
Als ik aan mijn bureau moet werken, zorg ik altijd dat er een dekentje over mijn schouders ligt. Ook neem ik vaak koppen thee mee naar boven (om ze vervolgens te vergeten, oeps) en zet ik vaak kaarsen aan.

Grote kans dat je dubbelglas hebt, maar dit houdt helaas niet alle kou buiten. Trek dus lekker de gordijnen dicht als het  donker begint te worden! Tot die tijd heb je de zon om je kamertje wat op te warmen, maar gooi zodra het donker wordt alles dicht.

Heb je al een flanellen dekbed? Flanel is heerlijk warm en voelt ook niet koud aan, als je begrijpt wat ik bedoel. Heerlijk voor de koude wintermaanden. Ook ben ik groot fan van slaapsokken (lekkere dikke wollen) en pantoffels of sloffen. Maakt het 's ochtends meteen een stuk makkelijker om uit bed te komen, koude voeten is het ergste wat er is.
Een kruik of elektrische deken kan je ook een koude nacht doorhelpen. Zet de deken op een schakelaar met timer, zodat hij niet de hele nacht doorwarmt (slecht voor je!) en zodat hij alvast van tevoren kan beginnen met opwarmen. Dan is je bedje vast warm als jij er in moet.

Een kruik kan je ook gebruiken als je aan je bureau zit te leren: Leg er eentje bij je benen en een tegen je rug aan. Krijg je last van koude handen? Even tegen de kruik en je bent weer good to go.

Is het te koud om jezelf op je kamer aan te kleden? Neem je stapeltje kleren mee naar de bad- of huiskamer! Grote kans dat die wel (sneller) warm zijn. Ook lekker om je kleding eerst even over de kachel te hangen.

BONUS! Doordat je zelf warm wordt, wordt je kamer ook warmer. Je bent je eigen kacheltje als het ware. Tijdens het schrijven van dit artikel (ongeveer een uur) is mijn kamer bijvoorbeeld een hele graad warmer geworden. WOUW. Stel je voor als ik hier de hele dag kaarsjes zou branden en kruiken zou leggen.

Heb jij nog tips om de kou te trotseren? Deel ze in de comments!

Liefs, Mariska

1 gedachte over “Tips voor een kamer die steen-koud is

  1. julia

    heey! wat een 'perfect' artikel, mijn kamer is ook altijd zo steenkoud, 'brrrr'
    ik ga dit zeker gebruiken om mijn steenkoude kamer wat aangenamer te maken.

    liefss juul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *