Spring naar inhoud

Terug naar de oer-tijd: het Paleo dieet

Afgelopen woensdag ochtend heb ik nog heerlijk twee crackertjes met boter en kaas gegeten, maar vanaf een uur of 11 ging het roer compleet om. Mijn moeder eet al een tijd koolhydraat arm en is daar erg goed mee afgevallen. Zij had vandaag het boek "Let's go Paleo!" van Sandra van Schijndel mee om nieuwe ideeën op te doen.

Sinds het begin van dit jaar probeer ik weer extra te letten op wat ik eet en dat gaat prima. Daarbij probeer ik voor mijn huid en lichaam zo veel mogelijk natuurlijke producten te gebruiken, dus waarom zou ik niet het zelfde doen met wat ik ín mijn lijf stop?

Ben je nieuwsgierig geworden? Ik in elk geval wel! Lees in dit artikel wat Paleo precies is en hoe ik het aan ga pakken.

Eigenlijk vind ik "dieet" een beetje een naar woord. Het doet denken aan al die drie-weekse sapkuurtjes waarmee je 20 kilo af zou vallen, maar na die 3 weken kom je weer 30 kilo aan (ja, dit verzin en overdrijf ik).
Voor mij is afvallen dan ook niet de hoofdreden om Paleo te gaan eten. Zoals ik al zei probeer ik zo veel mogelijk natuurlijke producten voor mijn lichaam te gebruiken. Het Paleo-dieet is daar naar mijn idee de "voedsel-variant" van. Eten zoals moeder-aarde het bedoeld heeft en zoals onze voorouders het miljoenen jaren hebben gedaan.

Eten zoals onze voorouders dus?

De Paleo-leefstijl is gebaseerd op hoe onze voorouders uit de oertijd leefden. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat er in die tijd vooral groenten, vlees, vis, noten, zaden en vruchten gegeten werden.
Granen, melk, suiker en alle E-nummers zijn pas van de laatste 2000 jaren. Van deze voedingsmiddelen zijn we steeds meer gaan eten, terwijl ons lichaam minimaal is aangepast.
Daarbij worden voedingsmiddelen steeds massaler geproduceerd en krijgen dieren steeds meer hormonen en antibiotica, waardoor de voedingswaarde daalt en wij zelf ook hormonen en antibiotica binnenkrijgen.

Deze factoren zorgen er samen voor dat er allemaal "nieuwe" ziekten zijn ontstaan: bepaalde hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas, auto-immuunziekten en ga zo maar door.

Maar vroeger werden de mensen veel minder oud?

Klopt, maar we zijn tegenwoordig zo ver in de gezondheidszorg en hygiëne, dat dit in combinatie met een ander dieet kan zorgen voor nog veel meer vitaliteit!
Zie het als een tamme hond: Ook wanneer je hem niet het dieet geeft waar zijn lichaam voor gebouwd is, zal hij ouder worden dan zijn broertje in het wild, maar krijgt wel allemaal gekke ziekten. Zet je de hond op een carnivorisch dieet, dan zal je hondje een lang, gezond leven leiden.
Dit artikel schrijf ik overigens met een hond stijf tegen me aangedrukt, mocht je het je afvragen ;).

Veganistisch is toch nóg beter voor je?

Iedereen moet voor zichzelf bepalen welk dieet het beste bij hem/haar past. Ik heb mezelf al een tijdje terug verdiept in het veganistische dieet, maar kwam tot de conclusie dat ik mijn stukje vlees/vis écht ga missen.
Als jij er van overtuigd bent dat veganistisch de beste levensstijl is voor jou, dan moet je dat vooral doen! Het is JOUW lichaam en je bepaalt ZELF wat je er in stopt.
Ik ben gewoon nieuwsgierig naar Paleo, dus ik ga het proberen. Kom ik nou over een paar weken tot de conclusie dat ik het vreselijk vind? Dan stop ik er weer mee. Of ik kom tot de conclusie dat het geweldig is en dat ik nooit meer wat anders wil. Als ik het niet probeer, zal ik er nooit achter komen.

We gaan dit dus doen, maar hoe?

Eten zoals een oermens, dus alleen nog maar met je handen recht van de tafel? Dat is niet helemaal de bedoeling natuurlijk.

Zie jezelf als een modern persoon, maar met de darmen van een oermens. Waar zijn deze darmen aan gewend? En waar raken ze door van slag?
Simpel gezegd zijn er een aantal voedingsstoffen die de oermens veel at:

  • Groenten
  • Vis
  • Vlees
  • Eieren
  • Fruit
  • Noten en zaden

Granen, melkproducten, peulvruchten en suiker worden dus gemeden, evenals chemische toevoegingen. Kijk ook uit met groenten/fruit van de nachtschade-familie, hoewel de meningen hier over verdeeld zijn. Doe waar jij je goed bij voelt!

Bij het Paleo-dieet is het belangrijk om veel, heel veel groente te eten. Een kilo groente en een pond fruit is helemaal niet gek.

Visueel zien de verhoudingen er ongeveer zo uit, hoewel veel mensen aanraden om meer groente dan fruit te eten:

IPaleo Voedselpyramide

Als vuistregel kan worden aangehouden dat voor iedere gram vlees die je eet, er 2,8 gram groente of fruit gegeten wordt

In die oertijd waren er nog geen kantoorbanen, iedereen was de hele dag buiten. Tegenwoordig zit de mens bijna de hele dag binnen, met een gebrek aan vitamine-D als gevolg. Zorg er dus voor dat je dagelijks buiten wat beweging krijgt.

En wat gaat het me brengen?

Leuk hoor, eten zoals mijn over-over-over-over-over (enz...) groot opa, maar wat ga ik hier dan van merken?

Jouw natuurlijke lichaam is niet gemaakt om chemische middelen te verteren. Het zal gaan protesteren in de vorm van allergieën, andere ziekten en overgewicht.
Door Paleo te eten zal je je over het algemeen beter gaan voelen. De kans is groot dat je meer energie krijgt, vrolijker wordt en beter zult slapen. Daarnaast verlies je overgwicht, worden je huid en haren mooier en krijg je minder last van allergieën.
Het Paleo-dieet bevat geen bewerkte producten en suiker, met als grootste voordeel dat de kans op welvaartsziekten een stuk kleiner wordt.

Combineer dit dieet met dagelijks wat beweging in de buitenlucht en je zit geramd!

Conclusie: Iedereen aan de Paleo?

Paleo is zeker een gezond dieet, maar de huidige omstandigheden zijn wel heel anders dan in de oertijd. We komen veel minder buiten, zitten het grootste deel van de dag en hebben een compleet ander slaapritme.
Er is dus nog wel meer voor nodig dan alleen anders eten om "zo gezond als een oermens" te worden.

Daarbij ben ik van mening dat Paleo niet té strikt aangehouden moet worden, maar meer als basis gezien worden.
De meeste mensen die ik vond die Paleo eten houden een 80/20 regime aan, waarbij je dus 80% van de tijd Paleo eet en 20% andere keuzes maakt.
100% Paleo eten is volgens mij ook haast niet te doen in de huidige maatschappij die lijkt te draaien op suiker en granen.

Op internet zijn onwijs veel verschillende versies van

Bronnen en handige links

https://www.eetpaleo.nl/wat-is-paleo/

De voordelen en nadelen van het Paleo dieet

http://www.hetpaleoprincipe.nl/hoeveelheden.html

http://www.neopaleodieet.com/paleo-dieet/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *