Spring naar inhoud

Redenen om vandaag nog een cup te bestellen.

Dat ik fan ben van mijn Groene cup is zo onderhand wel duidelijk denk ik. Toch wil ik jullie nogmaals een aantal redenen geven om vandaag nog te stoppen met tampons en een cup te bestellen.

We beginnen met het feit dat tampons zichzelf volzuigen met het bloed en ander vocht in je vagina. Je vagina wordt hier niet blij van! Een cup vangt het bloed alleen op en laat het van nature aanwezige vocht voor de rest met rust.

Kans op TSS

Doordat het vocht wordt opgezogen in de tampon en een beetje gaat broeien (warmte+vocht= ideale broedplek voor schadelijke bacteriën) is er kans op het Toxic Shock Syndrome (TSS), ookwel tamponziekte genoemd, omdat het meestal voorkomt bij gebruik van tampons.
Wanneer je je tampon iedere 6 uur verwisseld is er niet zo super veel aan de hand, maar als je de tampon vergeet te verwisselen, of tijdens de nacht, kunnen er dus wel degelijk ernstige complicaties optreden.
Je denkt misschien: "Dit gebeurt mij niet, ik draag al 10 jaar tampons." maar is het het echt waard om jezelf iedere maand weer in gevaar te brengen?

TSS ontstaat wanneer een bepaalde bacterie (die we allemaal bij ons kunnen dragen) via een tampon in de vagina terecht komt.
Wist je trouwens dat deze bacteriën vooral voorkomen op de vulva? Het is dus écht belangrijk om een tampon hygiënisch in te brengen!
Een cup vangt zoals eerder gezegd het bloed enkel op, zonder te 'zuigen'. Hierdoor ontstaat geen broei en dus nagenoeg geen kans op TSS

Denk om het milieu! (en je portemonnee)

In je leven gebruik je onwijs veel tampons, zo'n 10.000! Stel je eens voor dat er 10.000 tampons op een hoop voor je liggen. Deze belanden allemaal in de vuilnisbak en daarna? Daarna worden ze verbrand, wat weer zorgt voor milieuvervuiling. Of ze belanden in het riool, waar ze waarschijnlijk helemaal niet verteren. Geen lekker idee toch? En dan te bedenken dat iedere vrouw zo'n enorme hoop aan tampons produceert.

Die 10.000 tampons moet je natuurlijk ook kopen, want gratis zijn ze helaas nog niet. Zou het niet ideaal zijn als je de kosten van in totaal wel €3000,- (10 tampons voor €3,-) kunt terugbrengen naar €150,-? Een cup koop je voor zo'n €15,- à €30,-. Natuurlijk gebruik je soms een keer een tampon en je cup moet om de 15 jaar vervangen worden. Van de €2850,- die je overhoudt kan je toch een hoop leuke dingen doen!

Chemisch?

Jup, je leest het goed: bij het produceren van katoen voor tampons worden vaak chemische bestrijdingsmiddelen en bleekmiddelen gebruikt. En ken je die maandverbanden die een "frisse geur" hebben? Die komt echt niet voort uit natuurlijke bloemetjes hoor.
Deze chemische producten is in veel gevallen ook de reden dat een tampon niet zo fris ruikt na gebruik: de natuurlijke bacteriën reageren namelijk op de chemische bestanddelen. Bij een cup heb je hier geen last van, want de bacteriën hebben niets om op te reageren.

Maar ik wil absoluut geen cup

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je liever geen cup wilt gebruiken. Je bent bijvoorbeeld nog jong en kunt alleen mini-tampons gebruiken. Of je kan er niet tegen om je eigen bloed te zien (bedenk wel dat het normaal bloed is, alleen van een andere plaats dan je gewend bent). Probeer in dat geval in ieder geval te gaan voor organische tampons, zoals deze  van Yoni. Ook te koop bij de Etos.
En pas alsjeblieft op dat je een tampon niet langer dan 6 uur inhoudt.

Ik heb verschillende artikelen geschreven over de menstruatiecup: Lees hier de basics.  Je moet het natuurlijk voor jezelf bedenken, maar ik hoop dat ik je met dit artikel toch heb overgehaald of in ieder geval heb kunnen informeren over de negatieve kant van tampons.

Liefs, Mariska

Bronnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *