Spring naar inhoud

Paleo, week 1 ~ ontbijtrecepten

Maandag vertelde ik jullie al over het begin van mijn paleo avontuur. Deze eerste week was het vooral informatie zoeken en uitvogelen hoe ik wel thuis met de pot mee kan eten, maar wel aan mijn calorieën kom. Wanneer je geen aardappels en rijst meer eet, blijven er namelijk een stuk minder over!

Gelukkig eet mijn moeder al een tijd lang koolhydraat-arm, dus het ging wel aardig.
Echter heb ik deze week veel buiten de deur gegeten: op school, op werk of bij vrienden. Het is nog best lastig om dan onder het eten van brood uit te komen.
Deze week zit ik denk ik op 50/50 wat betreft Paleo.

Om bij te houden wat het dieet voor mij doet, heb ik een agenda aangeschaft waar ik per dag opschrijf wat er met mijn lijf gebeurt: Heb ik veel of weinig energie, heb ik vage klachten ergens van hoe waren mijn emoties, etc. Daarbij hou ik bij wat ik eet via S-Health. Niet om calorieën te tellen, maar vooral voor overzicht. Later kan ik op deze manier precies zien of bepaald eten misschien invloed heeft op mijn lichaam.

In deze agenda ga ik ook per maand opschrijven hoe mijn lijf er uit ziet. Gewicht, huid en mentale gesteldheid.

Ik heb besloten om geen melk meer te drinken, maar wel boter, yoghurt en kaas te eten. Mijn dieet is dan ook niet écht Paleo, maar meer op Paleo gebaseerd. Ik heb namelijk geen last van lactose intolerantie en het percentage lactose is in deze producten zó laag dat je lijf het in principe gewoon aan moet kunnen. (+ I <3 cheese & yoghurt).

Het lastigste vind ik een ontbijt verzinnen. Tussen de middag vind ik het erg lekker om een eitje te bakken, maar als ik dat van tevoren al weet ga ik 's ochtends natuurlijk niet ook eieren eten. Het kan te gek ook 😉
Daarom ben ik op zoek gegaan naar lekkere ontbijtrecepten die ook nog eens makkelijk te maken zijn. Zeg nou eerlijk, heb jij 's ochtends al zin om een half uur in de keuken te staan? Ik niet in ieder geval!

Bullet proof coffee

Misschien wel het makkelijkste ontbijt wat er bestaat!
Ingrediënten:

 • 300 ml verse koffie
 • 20 gr. boter
 • 10 gr. kokosolie

Gooi alle ingrediënten in een blender en mixen maar! Je koffie krijgt een lekker schuim-laagje en de smaak krijgt wel wat weg van cappuccino. Ik merk dat ik door dit ontbijt lekker lang vol zit en me goed kan concentreren. Perfect op dagen dat ik vroeg op school moet zijn.

Muffins

Muffins zijn lekker! Daarbij zijn ze goed geschikt om in te vriezen, dus kan je in een keer een grote hoeveelheid maken en pakken wanneer je trek hebt. Het recept hier onder is slechts 1 van de velen. Kijk eens op de site paleo.nl, daar kan je er nog een hoop vinden!

Ingrediënten:

 • 2 bananen overrijp
 • 2 eieren
 • 1 el honing
 • 135 gr amandelmeel
 • 1 tl bakpoeder
 • 1,5 el sinaasappelrasp
 • 1 handvol gedroogde cranberry's/ rozijnen

 

 

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Prak eerst de bananen met een vork fijn en doe de eieren en honing erbij. Mix tot een egale massa zonder klontjes.
Voeg het amandelmeel en het bakpoeder toe en roer goed door.
Schep cranberry's en sinaasappelrasp door het mengsel.
Verdeel het mengsel over 6 muffinvormpjes.

 

Bak de muffins in 20 a 25 minuten gaar in het midden van de oven.

Smoothies

Misschien wel 1 van mijn favorieten. Lekker makkelijk en over het algemeen hebben wij altijd fruit in huis.

Voorbeeld voor ingrediënten:

 • Verschillende soorten fruit (smoothies met banaan zijn bijna altijd lekker)
 • Groene groenten (denk aan spinazie)
 • Zoete groente (zoals wortel, rode biet)
 • Fijn gehakte noten of zaden
 • Water, vers vruchtensap of plantaardige melk
 • Gebruik je fantasie!

Mik alles in de blender en gaan! That's it, haha.
Het schijnt dat wanneer je moet kauwen op je eten, je het beter verteerd. Daarom valt het aan te raden om na het blenden ook nog wat hele stukjes fruit en nootjes door smoothie te roeren. Eet het met een lepel, want een rietje zit in dat geval snel verstopt 😉 Maak de smoothie zo vloeibaar of dik als je zelf wil, door het toevoegen van vloeistoffen.

Verste "Granola"

Kan jij echt niet zonder je bakje yoghurt met ontbijtgranen? Probeer dan deze verse granola eens!

Ingrediënten:

 • Vers fruit (appel, banaan, aardbeien, mango, etc)
 • Noten (ongezouten, geen pinda's!!)
 • Zaden
 • Yoghurt of melk naar keuze
 • Kaneel
 • Honing naar smaak

Snijd het fruit in stukjes, meng dit met de noten en zaden. Vind je de noten te groot? Hak ze dan in wat kleinere stukjes.
Meng dit door de yoghurt en breng op smaak met kaneel en eventueel wat honing.

Dit is slechts een kleine greep uit het grote aantal ontbijtrecepten dat online te vinden is.
Heb jij nog lekkere tips? Vragen misschien? Laat het me weten in de comments!

Liefs, Mariska

 

Bronnen en handige links

sinaasappel-cranberry muffins

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *