Spring naar inhoud

Over lenzen dragen – Soorten, tips en tricks

Tegenwoordig heeft 61% van alle Nederlanders een bril nodig. Dat is behoorlijk veel en ik mag mijzelf ook tot deze groep rekenen. Echter zul je mij waarschijnlijk nooit met een bril zien, want ik draag al zeker 6 jaar bijna dagelijks lenzen.

Benieuwd hoe dat precies werkt met lenzen? Lees snel verder!
Afbeeldingsresultaat voor lenzen

We beginnen bij het begin: je hebt besloten dat je lenzen wilt. En nu?
Maak een afspraak bij je opticien. Hij kan je precies vertellen wat het beste bij jouw behoeften past. Er zijn namelijk een hoop verschillende lenzen. In dit artikel zal ik ze allemaal even kort toelichten, zodat je alvast voor jezelf rustig op een rijtje kan zetten wat jij fijn vindt en wat niet. Ik zet ze op volgorde van korte naar lange levensduur.

We beginnen met de daglenzen.

Dit zijn lenzen die je slechts 1 dag draagt en daarna meteen weggooit. Vaak worden deze gebruikt door mensen die normaliter een bril dragen, maar voor een speciale gelegenheid een keer lenzen willen. Bijvoorbeeld voor een feestje, naar de sauna of om te sporten.
Zelf gebruik ik altijd daglenzen als ik naar een festival ga. 's Avonds heb ik dan namelijk geen zin meer om mijn lenzen schoon te maken en netjes op te bergen en is het dus aan alle kanten fijner om dagelijks een schoon setje lenzen te kunnen pakken.
Daglenzen kan je bij eigenlijk iedere drogist zelf kopen. Weet je je sterkte, dan kan je deze dus altijd zelf kopen. Ook handig als je bijvoorbeeld op vakantie een lens kwijt raakt.

Weeklenzen

Er bestaan ook weeklenzen. Deze hou je 24/7 in en verwissel je na 7 dagen. Ik raad het je alleen niet aan om deze te nemen. Je ogen krijgen namelijk geen seconde rust, terwijl dat wel heel belangrijk is als je op latere leeftijd ook nog lenzen wilt blijven dragen.

Ooit heb ik informatie over weeklenzen gevraagd bij mijn toenmalige opticien omdat ik naar een festival ging en het me wel makkelijk leek om de lenzen niet uit en in te hoeven doen. Hij vertelde me over de gevaren en raadde me aan om voor daglenzen te kiezen die je aan het einde van de dag gewoon weggooit.

Zachte maandlenzen

Zelf heb ik zachte maandlenzen. Deze lenzen draag ik gedurende de dag en 's nachts doe ik ze in een speciaal bakje voor het slapen gaan. Een paar lenzen gaat een maand mee en daarna pak ik weer nieuwe.
Zachte lenzen zijn, zoals de naam al zegt, zacht. Je kunt ze dus dubbelvouwen en binnenstebuiten keren. Tijdens het inzetten moet je hier goed op letten, want het doet behoorlijk zeer als je een lens binnenstebuiten in je oog doet.
Gelukkig is er een handig trucje om te zien of je lens goed ziet. De randjes van een lens die binnenstebuiten zit, krullen namelijk een beetje naar buiten. Op het volgende plaatje zie je precies wat ik bedoel:Afbeeldingsresultaat voor lenzen
Altijd even op letten dus!

Maandlenzen zijn ook bij drogisterijen te verkrijgen, maar ik raad wel aan om minstens eens in het jaar naar de opticien te gaan om je ogen door te laten meten. Het kan namelijk zijn dat je sterkte is veranderd. Voor nood kan het geen kwaad om een keer zelf maandlenzen te kopen, maar als je merkt dat je niet scherp ziet, snel hoofdpijn krijgt of zere ogen hebt, ga dan terug naar je opticien.
Aan zachte lenzen wennen je ogen over het algemeen vrij snel. Binnen drie tot vier dagen bouw je langzaam het dragen op. Je begint met een uurtje, de volgende dag een paar uur en zo verder tot je ze een hele dag in kunt.

Harde lenzen

Harde lenzen gaan zeer lang mee. Het wennen aan deze lenzen duurt langer dan aan de zachte variant, namelijk zo'n twee tot drie weken.
Het voordeel van harde lenzen is dan weer dat ze doorgaans het scherpste zicht geven en afhankelijk van het soort 1 tot 5 jaar mee gaan. Dit soort lenzen is zeer geschikt voor mensen met cilinder of andere 'speciale' oogafwijking

Als laatste zijn er de nachtlenzen. Deze doe je 's nachts in tijdens het slapen en overdag liggen ze veilig in hun bakje. Hierdoor heb je dus bijna de illusie dat je goede ogen hebt! Het lijkt perfect en dat is het voor velen ook. Echter heeft ook deze lens-soort een paar haken en ogen. Zo zijn ze niet geschikt voor mensen met een hogere sterkte. Bij mijn zusje met sterkte -5 werkte deze soort bijvoorbeeld al niet. Daarbij moet je de lenzen echt iedere nacht dragen. Vergeet je ze namelijk 1 nacht, dan zijn je ogen al niet scherp meer. In principe geen probleem, wel als je onverwacht ergens blijft slapen en je lenzen vergeet. Een puntje om over na te denken dus.

Dit waren alle bij mij bekende lens-soorten. Heb je naar aanleiding van deze post nog vragen, wees niet bang en stel ze gerust!

Tips en trics

  • Heb je een kwart-maat (,25 of ,75), maar wil je graag daglenzen? Neem dan een kwart minder dan je eigen sterkte! Hier zal je weinig verschil in merken, maar het is beter om een kwart minder te gebruiken dan een kwart meer.
  • Hou een lens-vrije dag. Doordat je je ogen 1 dag in de week rust geeft, hebben ze tijd om zich te herstellen. Hierdoor kan jij ook op latere leeftijd nog steeds lenzen blijven dragen.
    Maak je lenzen ook écht iedere dag goed schoon. Op korte termijn zal je er geen last van hebben, maar later ben je jezelf dankbaar.
  • Het is in principe mogelijk om met zachte lenzen in te slapen. Het wordt niet aangeraden, maar mocht je onverwachts ergens blijven slapen, dan hou je beter je lenzen in dan dat je ze in een bakje normaal kraanwater doet. Kraanwater bevat namelijk een hoop bacteriën waar je weer nare infecties van kunt krijgen.
  • Er zijn ook multifocale lenzen beschikbaar! Vraag aan je opticien naar de mogelijkheden.
  • Slaap je ergens vaak? Leg ook daar een lenzendoosje en vloeistof neer. Zo hoef je er niet mee te blijven slepen.
  • Vervang regelmatig je lenzendoosje. Ook hier nestelen zich op gegeven moment bacteriën in, waar je niet blij van wordt. Wil je hem nog niet vervangen? Kook het doosje eens in de zoveel tijd uit, dat doodt ook alle bacteriën.

Dit waren mijn tips en trics voor het dragen van lenzen. Heb jij ook nog tips? Deel ze!

Liefs, Mariska

Laatste update 8-1-2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *