Spring naar inhoud

Over anticonceptie: Het condoom

Het eerste anticonceptiemiddel waar je meestal mee in aanraking komt, is het condoom. Je weet het vast nog wel: In de tweede (of derde) klas van de middelbare school kwam je docent biologie aanzetten met een koffertje voor de befaamde seksuele voorlichting. De les waarin je leert hoe seks werkt, fysiek en mentaal, en natuurlijk hoe je dit veilig doet. Bij ons was het zo dat iedereen een condoom uitgereikt kreeg en dat één leerling voor de klas dit condoom om een kunstpenis moest doen. Hartstikke grappig en giechelig natuurlijk, maar om eerlijk te zijn heb ík hier niets van geleerd. En ik ben bang met mij nog een hoop mensen, dus daar gaan we: alles over het condoom:

Afbeeldingsresultaat voor condooms

Ik moet eerlijk zeggen dat de laatste keer dat ik een condoom gebruikt heb dik anderhalf jaar terug is en de laatste keer dat ik hem zelf omdeed alweer ruim 4 jaar geleden moet zijn. Zelf heb ik eigenlijk een ander conceptiemiddel gebruikt vanaf het moment dat ik seksueel actief werd en met een jongen waar ik een vaste relatie mee had. Exclusief one-night-stands, maar dan zorgde ik dat hij het condoom omdeed. Alvast de eerste tips:

Ken je een jongen niet? Zorg dan altijd dat hij een condoom draagt!

Een condoom is een elastische "regenjas" die je om de stijve penis doet. Meestal gemaakt van latex. Heb je hier een allergie voor? Er zijn ook condooms zonder latex op de markt!
Wanneer een jongen klaarkomt wordt het sperma opgevangen in het condoom wat je vervolgens weggooit. NOOIT nog een keer gebruiken! (Ik zou ook niet weten hoe je dat voor elkaar krijgt, maar dat terzijde) Doordat het sperma niet in de vagina terecht komt, is het condoom de enige anticonceptie die naast zwangerschap ook tegen SOA's beschermd. Daarom dus: als je een jongen niet vertrouwt, regenjasje aan ;).

Zo gebruik je condooms:

Bekijk dit filmpje om te zien hoe je een condoom correct aanbrengt Zoals ik al zei heb ik zelf al in geen tijden een condoom gebruikt, omdat mijn vriend en ik beiden SOA-vrij zijn. Met mijn spiraal ben ik voldoende beschermd tegen zwangerschap.
Wil je oefenen met het omdoen van condooms? Gebruik een banaan!
Afbeeldingsresultaat voor put on a condom

Veel meiden vinden het ongemakkelijk om condooms te kopen of voor te stellen er een te gebruiken tijdens het vrijen. Dit is nergens voor nodig 🙂 Bijna iedereen heeft seks en iedereen gebruikt wel eens een condoom. En wie een condoom wil gebruiken zal er toch écht eerst een moeten kopen. Bij alle drogisterijen kan je tegenwoordig condooms kopen, maar ook online is het aanbod enorm en krijg je ze in een neutrale verpakking thuisgestuurd. Ideaal als je het spannend vindt om naar de winkel te gaan.
Bemoeizuchtige ouders? Koop je condooms op Bol.com Je krijgt ze dan in een verpakking van Bol.com en daar zullen je ouders echt niet raar van opkijken. "Ik heb een boek gekocht voor school."
Of je vertelt ze gewoon de waarheid. Je ouders zullen misschien een beetje moeten wennen aan het feit dat hun kleine meisje groot wordt, maar het is altijd een fijn idee dat het dan wel veilig gebeurt.

Er zijn enorm veel soorten, maten en smaken condooms op de markt. Kijk wat jij leuk of lekker vindt, of vraag je vriend wat hij wil.

Een verstandige meid is op haar toekomst voorbereid: zorg altijd dat je zelf ook condooms op voorraad hebt. Een jongen zal misschien geen condoom bij zich hebben, of eentje die al maanden in zijn portemonnee zit. De betrouwbaarheid gaat dan hard achteruit. Het is dan wel zijn penis, maar jouw lijf is ook betrokken bij dit potje vrij worstelen ;).

Bewaartips

Zoals ik al zei gaat de betrouwbaarheid van een condoom achteruit wanneer je hem lang in je portemonnee bewaart. Dit omdat hij voortdurend wordt platgedrukt en in aanraking kan komen met scherpe voorwerpen. Doe hem dus alleen in je portemonnee als je een avond uit gaat en stop hem daarna terug in een donkere lade naast je bed of andere bewaarplaats.

Let op: condooms kunnen niet tegen warmte of erge kou en ook van felle zon zijn ze niet gecharmeerd. Houd ook altijd de houdbaarheidsdatum in de gaten. Gebruik je het condoom alleen om troep te voorkomen en gebruik je daarnaast nog een andere anticonceptie, dan kan een condoom dat over datum is opzich nog wel. Er is geen directe noodzaak en het is zonde om hem weg te gooien. Let wel op dat de kans dat je condoom scheurt wel drastisch toeneemt!

Beginnen over condoomgebruik

Het kan wat ongemakkelijk zijn: je bent lekker aan praten met een jongen, van het een komt het ander en ineens liggen jullie samen naakt op bed. Wanneer is het moment om over een condoom te beginnen?

Afbeeldingsresultaat voor put on a condom

Belangrijk is in elk geval voor de penis in je vagina gaat. Simpel zat, anders heb je er weinig meer aan. Als je al samen op bed ligt, is het simpel zat: Je was goed voorbereid, dus pak je gewoon een condoom en doet het bij hem om. Geen discussie, geen ongemakkelijke praat. Een simpele "Wacht even, we doen het natuurlijk wel veilig." is genoeg. Wees hier zelfverzekerd in. Sommige jongens zijn er van overtuigd dat de seks met een condoom om niet lekker is, wat natuurlijk nergens op slaat. Het voelt misschien een beetje anders, maar het is zeker niet veel minder lekker.

Weigert de jongen een condoom te dragen? Dan weiger jij de seks. Simpel zat, als hij niet bereid is om een condoom te dragen, waarom zou je dan seks met hem willen? Hij denkt duidelijk alleen aan zichzelf en dat is nou net níet waar het bij seks om draait.

Maar ik slik toch ook al de pil?

De pil is geweldig. Hij zorgt er voor dat jij jezelf kunt beschermen tegen zwangerschap en je menstruatie wordt er regelmatig door. Maar waarom zou je dan ook nog een condoom gebruiken? Simpelweg omdat de pil niet beschermt tegen SOA's. Ken je een jongen dus niet, of ben je bang dat hij (of jij) iets onder de leden hebt? Gebruik een condoom. Wanneer je vertrouwder bent met deze jongen kan je hier altijd nog verder over vragen of vragen of hij een SOA-test wil doen. Niets raars en als je vertrouwt raakt met elkaar gaat het praten over deze onderwerpen steeds makkelijker. Beloofd.
Wordt het niet makkelijker? Dan gaat er ergens in je relatie iets mis.

Nog een reden om ondanks het slikken van de pil, toch een condoom te gebruiken, is wanneer je soms de pil vergeet of de dagen van tevoren niet helemaal lekker bent geweest. Bij diarree of overgeven vermindert de werking van de pil en is deze niet meer veilig. Dit zelfde geldt wanneer je hem vergeet.

Hopelijk heb ik jullie zo voldoende geïnformeerd. Heb je nog vragen? Wees niet bang en stel ze! Ik doe mijn best om ze zo goed en duidelijk mogelijk te beantwoorden. En onthoud:

Doe het veilig, of doe het niet!

P.S. benieuwd hoe condooms gemaakt worden? Klik hier!

Liefs, Mariska

Bron: sense.info

1 gedachte over “Over anticonceptie: Het condoom

  1. Pingback: Je eerste keer seks. Mijn verhaal en tips - Wij zijn vrouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *