Spring naar inhoud

Over anticonceptie: De pil

Een van de meest gebruikte anticonceptie is de pil. Hierbij slik je 21 dagen lang een klein pilletje, dan een week niet (je stopweek) en daarna begint het weer van voor af aan. Zelf heb ik hem ook een aantal jaar geslikt en gezien het feit dat ik nog steeds kinderloos ben, heeft hij zijn werk erg goed gedaan.

Afbeeldingsresultaat voor informatie de pil

Zoals je misschien wel weet, maakt de pil gebruik van hormonen. Namelijk Oestrogeen en Progestageen. Het oestrogeen zorgt er voor dat je cyclus zeer voorspelbaar wordt. Door het progestageen word je niet zwanger, omdat de eisprong (het moment dat je eicel rijp is) uitblijft. Hierdoor ben je ook eigenlijk niet écht ongesteld. Bij een menstruatie wordt namelijk het rijpe, onbevruchte eitje uit je baarmoeder opgeruimd. Wanneer je de pil slikt, denkt je lichaam dat er een eitje is dat moet worden opgeruimd, maar dat is dus helemaal niet zo.

Bij de meest voorgeschreven pillen zijn de hormoon-verhoudingen 21 dagen lang gelijk. Daarna heb je een stopweek waarin je geen pil slikt en daarna begin je weer met een nieuwe strip pilletjes.
Daarnaast zijn er pillen waarbij de verhouding van hormonen per week verschillend is. Dit is om zo veel mogelijk een natuurlijke cyclus na te bootsen.

Afbeeldingsresultaat voor de pilDe pil slik je dus iedere dag. Om het voor jezelf makkelijker te maken, kun je iedere dag een wekker zetten. Ook helpt het om de strip pilletjes op een plaats te leggen waar je iedere dag langskomt. Bijvoorbeeld naast je wekker of bij je tandenborstel. Op deze manier is de kans op vergeten zeer klein. Ook staat er vaak bij ieder pilletje een dag van de week geschreven. Wanneer je zorgt dat je hiermee gelijkloopt weet je meteen of je je pil die dag nou wel of nog niet had genomen.

Een reden waarom veel meiden voor de pil kiezen, is omdat deze kan helpen tegen acné, je menstruatie kan lichter worden en je kunt er zelfs voor kiezen om je menstruatie over te slaan, door meteen door te gaan met een nieuwe strip pilletjes (doorslikken).
Nou had ik zelf niet heel veel acné, dus ik kan niet zeggen of het daar tegen heeft geholpen. Wel had ik een vrij zware menstruatie, maar dit is door de pil niet veel minder geworden (door het spiraal overigens wel, maar dat artikel komt later online). In het begin werkte doorslikken bij mij wel, maar naarmate ik de pil langer slikte krijg ik steeds vaker een "doorbraakbloeding". Een soort mini-menstruatie terwijl je gewoon je pilletje iedere dag slikt. Desondanks heb ik de pil zeker 3 jaar zonder grote problemen geslikt.

Als je begint met de pil, kan het zijn dat je last hebt van bijwerkingen zoals hoofdpijn, pijnlijke borsten misselijkheid en vocht vasthouden. Ook kan de zin in seks iets minder worden tijdens het gebruik van de pil en kun je zelfs depressieve gevoelens krijgen. Normaliter houden deze bijwerkingen 1 maand aan. Heb je na een maand nog steeds erg last van bijwerkingen, ga dan naar de huisarts! Het kan dat een ander soort pil beter bij jou past, of dat jouw lichaam niet goed tegen hormonen kan.

In principe is de pil dus een prima anticonceptie, vandaar dat de meeste vrouwen hier voor kiezen. Let er alleen wel op dat de pil niet meer betrouwbaar is wanneer je hem 1 dag vergeet. Raadpleeg in dat geval je bijsluiter of bel je huisarts om te vragen wat je het beste kunt doen.
Onthoud alsjeblieft ook dat de pil NIET beschermt tegen SOA's! Mocht je dus zin hebben in een one-night-stand, kies dan ook altijd voor een condoom 😉

Voor verdere vragen mag je me altijd een berichtje sturen!

Liefs, Mariska

1 gedachte over “Over anticonceptie: De pil

  1. Pingback: Over anticonceptie: De FAM en LadyComp - Wij zijn vrouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *