Spring naar inhoud

Onderweg ongesteld (geworden). En nu?

Zit je dan: in de trein, in de klas of bij je schoonouders. Je staat op en voelt die welbekende vloedgolf, of je zit op het toilet en komt er ineens achter: je bent ongesteld geworden. Shit.

Of: je hebt een lange auto- of vliegreis voor de boeg en weet dat je ongesteld moet worden. Ook niet ideaal, hoe ga je subtiel je maandverband vervangen op zo'n vies snelweg toilet?

Vandaag werk ik een aantal situaties uit waarin je liever niet ongesteld zou zijn en hoe je hier zo goed mogelijk mee om kuntgaan.

Helaas overkomt het ons allemaal wel eens dat je op een niet zo handig moment ongesteld wordt. Bij je schoonouders op de bank bijvoorbeeld, of in het vliegtuig.

Hieronder een aantal situaties waarin je liever niet ongesteld zou zijn, maar eerst even dit: Alle vrouwen zijn wel eens in deze situatie geweest! Voel je dus alsjeblieft niet ongemakkelijk, raar of vies.

Je bent onderweg ongesteld geworden...

... en had hier nog even niet op gerekend. Dus nu is je onderbroek verpest, je voelt je vreselijk en weet even niet hoe je jezelf weer schoon moet maken.

Zorg er in ieder geval altijd voor dat je een "noodpakketje" bij je hebt. Hierin bewaar ik een aantal tampons, een maandverbandje, een schone onderbroek en een plastic zakje voor het vieze exemplaar. Ook handig als je voorlopig nog niet in de gelegenheid bent om een gebruikte maandverband/tampon weg te gooien.

Heb je even niets bij je qua maandverband/tampons? Geen enkele vrouw die jou raar aankijkt als je vraagt of je er misschien een van haar mag gebruiken. We komen allemaal wel eens in zo'n situatie ;). Vaak heb je in steden en op stations openbare toiletten, spreek daar iemand aan. Of als je geluk hebt is er zelfs een tampon-automaat!
Geeft het nood, dan kan je altijd nog een laag wc-papier in je onderbroek leggen. Wel uitkijken bij erg strakke broeken!

Ben je doorgelekt in je kleding, probeer dan een vestje of jas om je heupen te knopen. Niet ideaal, maar de vlek is in ieder geval verborgen.
Het is sowieso aan te raden om rond en tijdens je menstruatie geen lichte stoffen te dragen.

Je hebt een lange reis voor de boeg

Je bent net ongesteld geworden en hebt een lange reis voor de boeg. Geweldig om in een snelweg- of vliegtuigtoilet je maandverband/tampons te verwisselen...
Ten eerste raad ik aan om GEEN tampons te gebruiken! Ik weet natuurlijk niet hoe het bij jullie is, maar wij stoppen tijdens een lange autorit niet zo vaak en als het toilet té smerig is sla ik een beurt over. Hierdoor duurt het soms wat langer voordat ik in de gelegenheid ben om mijn tampon te verwisselen.

Maandverband wil nog wel eens vies en broeierig worden als je lang moet zitten, helemaal in een warme auto. Maar hoe gaan we het dan oplossen?

Misschien had je het antwoord al verwacht: gebruik een menstruatiecup!Als je hem wat langer inhoudt is er niets aan de hand, want er is geen kans op TSS en broeien gaat ook niet gebeuren.

Gebruik je liever wel maandverband, zorg dan dat je er in ieder geval 1 hebt waarvan je zeker weet dat hij niet irriteert, goed blijft zitten en niet broeit. Vaak kom je bij dit lijstje uit bij de varianten met vleugels en zonder geur.
Ook een wasbaar maandverband kan hierbij super handig zijn, dat broeit zeker niet! Lees hier info over wasbaar maandverband

Er is geen prullenbak in het toilet

Hier ben ik bij mijn schoonvader thuis een aantal keer tegenaan gelopen en het valt me wel vaker op dat er in toiletten geen prullenbakje staat. Sta je dan met je doorweekte tampon in je hand.
Ook nu komt het plastic zakje in je noodpakketje van pas: wikkel je tampon/maandverband in toiletpapier, stop in het zakje en knoop hem dicht. Geur komt hier niet doorheen, dus voorlopig ben je good to go. Het is niet ideaal, maar altijd beter dan dat je het toilet verstopt, nietwaar?
Vergeet niet om je tampon weg te gooien wanneer je de kans hebt!

Ook in dit geval is een herbruikbaar menstruatieproduct super handig! Ik heb in eerste instantie een menstruatiecup aangeschaft vanwege het schoonvader probleem. Ik vertik het om mijn tampon buiten weg te gooien! (Lang verhaal kort, hij wil geen spullen wat kan gaan stinken in de prullenbak binnen).

Zit er even niets anders op dan het toch maar in de keuken weg te gooien, probeer je daar dan overheen te zetten: lading toiletpapier er omheen en zo snel mogelijk richting prullenbak.
Ook handig: maandverband heeft meestal zo'n plakkertje op het plastic zitten waar je je gebruikte verbandje weer in op kunt rollen. Plak hem goed dicht en je kunt hem (zo onopvallend mogelijk) in je broekzak stoppen, naar de keuken lopen en weggooien.

Iedere vrouw is wel eens ongesteld en de mannen in huis leer je meteen een lesje ;).

Dus, wat hebben we geleerd?

  1. Zorg dat je altijd tampons bij je hebt en het liefst een EHBO-setje (Eerste Hulp Bij Ongesteldheid).
    Heb je ze zelf niet nodig, dan kan je er vast iemand anders heeeel blij mee maken.
  2. Denk vóór je op een lange reis gaat of je ongesteld moet worden en hoe je dit het beste aan kunt pakken.
  3. Herbruikbare menstruatieproducten zijn fijner wanneer je onderweg bent.
  4. Dikke schijt aan mannen die geen prullenbak in de wc hebben staan!

Heb jij nog tips voor als je onderweg ongesteld bent (geworden)?

Liefs, Mariska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *