Spring naar inhoud

Natuurlijke remedies voor een schimmelinfectie

Het is geen fijn onderwerp om over te praten: een vaginale schimmelinfectie. Het liefste heb je natuurlijk niet dat iemand weet dat jij een goddelijk ruikend, heerlijk kriebelend, wit goedje in je vagina hebt.
Toch is het zo ver en je wilt er wat aan doen. Tegenwoordig zijn er bij iedere drogist zalfjes en (vaginale) pillen te verkrijgen die erg goed helpen. Wordt het te erg, dan moet je natuurlijk wel naar de huisarts gaan!

Ik heb zelf zo onderhand die smeersels en veel te duren pillen wel gezien, dus ik ging op zoek naar een natuurlijke remedie!

Wat is een schimmelinfectie?

Als je er wat aan wilt doen, moet je natuurlijk wel weten of je überhaupt een schimmelinfectie hebt en wat de oorzaak kan zijn.

Zoals je misschien wel weet leven er allerlei bacteriën en schimmels in je vagina. Niets om je zorgen om te maken, deze zorgen er namelijk met z'n allen voor dat indringers (schimmels/infecties) geen schijn van kans hebben. Soms zijn deze natuurlijke bacteriën echter een beetje door de war of verzwakt en kan het zijn dat je een schimmelinfectie oploopt. Dit is te herkennen aan afscheiding die een beetje lijkt op Hütenkäse (of Ricotta). Daarnaast kan je last hebben van een branderig en jeukend gevoel. Ook kan de vagina er van de buitenkant rood en wat gezwollen uit zien.

Mogelijke oorzaken voor een schimmelinfectie vind je in dit handige schema:
schimmelinfectie factoren
Ik merk zelf vaak dat ik een infectie krijg vlak voor mijn menstruatie. Laat je vooral niet afschrikken door de ernstige oorzaken die ook in dit schema staan! Als je alleen last hebt van een infectie hoef je je hier in principe geen zorgen over te maken 🙂

Remedies

Oké, je weet nu zeker dat je een schimmelinfectie hebt, wat dat inhoudt en wat een mogelijke oorzaak kan zijn. Tijd om die schimmel uit te roeien! Maar wel met natuurlijke, huis, tuin en keukenmiddeltjes.

 • Yoghurt tampon
  Misschien heb je hier al eens van gehoord: je drenkt een tampon in de yoghurt, brengt deze in en slaapt er een nacht mee. Dit moet helpen, omdat de PH-waarde van yoghurt overeen komt met die van de vagina. Iedere dag yoghurt eten werkt ook, maar duurt wel iets langer.
  Hoe vaak je de tampon-methode moet toepassen verschilt sterk per persoon. De een zweert er bij, de andere raadt het compleet af. Zoals het meestal is bij natuurlijke middelen.
 • Het anti-candida dieet
  In het kort gezegd houdt dit dieet in dat je alles waar de schimmel op leeft (vooral suiker) uit je dieet bant. Lees er alles over op deze site
 • Draag katoenen ondergoed
  Door het katoen kan je vagina ademen en ontstaat er minder broei. Zorg ook altijd dat je jezelf goed afdroogt down-under. Let er verder op dat je inlegkruisjes vaak verwisselt, hier kunnen ook allerlei bacteriën en schimmels in gaan wonen.
 • Knoflook en uien
  Knoflook is voor veel dingen goed en door de anti-oxidanten werkt het ook erg goed tegen candida. Dit komt door het stofje allicine, dat in knoflook en uien voorkomt. Verwerk dagelijks 2-4 teentjes knoflook in je eten of neem supplementen als je niet van de geur/smaak van knoflook houdt.
  Ik weet niet meer waar, maar ik heb ook ergens gelezen dat je een teentje knoflook in je vagina kunt inbrengen. Of ik dit moet aanraden weet ik zo net nog niet...
 • Water
  Naast dat veel water drinken goed is voor je algehele gesteldheid, is het ook belangrijk om je vagina met ALLEEN water schoon te maken. Alle zepen, ook degene speciaal bedoeld voor je vagina, verstoren alleen maar de natuurlijke balans van bacteriën en schimmels. En dat is nou net niet waar we op zaten te wachten.
 • Kokosolie
  Kokosolie kan je in je voedsel verwerken, maar ook rechtstreeks aanbrengen. Kokosolie werkt namelijk sterk antibacterieel, maar heeft geen effect op de zuurtegraad!
 • Overige tips om infecties te voorkomen
  • Gebruik geen zeep voor je vagina!
  • Vrij met een condoom, sperma tast namelijk ook de zuurtegraad van je vagina aan.
  • Eet niet te veel suiker, dit is de voedingsbron van schimmels
  • Houd jezelf goed droog van onderen

Dit waren mijn tips. De komende tijd zal ik een aantal van deze tips gaan testen om jullie te laten weten of het nou écht werkt of niet. Uiteraard kunnen deze middeltjes bij iedereen anders uitpakken en ik zeg dan ook niet dat het wondermiddelen zijn. Als je een heftige schimmelinfectie hebt, of het niet vertrouwt, moet je altijd naar de huisarts gaan! Infecties zijn niets nieuws voor een huisarts, dus je hoeft je nergens ongemakkelijk om te voelen.

Hopelijk heb je wat aan mijn tips. Heb je zelf naar aanleiding van deze tips vragen of opmerkingen? Deel ze alsjeblieft! We kunnen altijd van elkaar leren.

Liefs, Mariska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *