Spring naar inhoud

Menstruatiecups schoonmaken doe je zo!

Gefeliciteerd, je hebt nu een menstruatiecup en misschien heb je hem zelfs al een keer gebruikt. Super! Maar hoe maak je dat ding nou zo goed mogelijk schoon? Dat vertel ik je in dit artikel. Een schone menstruatiecup is namelijk essentieel voor een zo vlekkeloos mogelijke menstruatie. Letterlijk ;).

Veel mensen knappen automatisch af op het idee van een menstruatiecup, simpelweg omdat ze denken dat het onhygiënisch is. Dit is echter helemaal niet het geval, een menstruatiecup is in mijn ogen namelijk zelfs schoner dan een tampon. Een tampon haal je uit de verpakking en breng je meteen in. Wie weet wat er in de fabriek allemaal met deze tampon gebeurd is? En weet jij welk chemicaliën gebruikt zijn om je tampon stralend wit te maken?
Een menstruatiecup maak je zelf schoon en is in veel gevallen gemaakt van puur siliconen of een soortgelijk product. Simpel en duidelijk. Je weet precies wanneer en waarmee jij je cup hebt schoongemaakt en dat er dus écht geen probleem is als je hem inbrengt.

Er zijn een aantal manieren om je cup schoon te maken. Ik zet ze hier onder voor je op een rijtje:

Uitkoken

Een simpele manier om je cup bacterie vrij te maken is door hem zo'n 5-10 minuten in een pannetje kokend water te leggen. Je cup is hierna helemaal gesteriliseerd, het bestaat niet dat er zich nog iets levends op de cup bevindt zegmaar.
Vind je een pan die je gebruikt om te koken nou een vies idee? Gebruik dan een klein pannetje speciaal voor je cup of koop een speciaal bakje waarmee je de cup in de magnetron kunt uitkoken.
Kook je de cup in een pannetje uit, dan is het handig om hem in een garde te doen, zodat de cup helemaal onder water blijft en om contact met de bodem te voorkomen.
Afbeeldingsresultaat voor menstruation cup cleaning

Tijdens je menstruatie

Tijdens de menstruatie is het niet nodig om de cup iedere dag te steriliseren. Even omspoelen en goed afdrogen of wanneer het niet anders kan zelfs alleen even met een toiletpapiertje schoonvegen is dan al voldoende.
Er zijn ook speciale doekjes te koop voor je cup, maar het is niet persé nodig. Het is je eigen bloed en je eigen vaginale bacteriën die op de cup zitten, dus maak je geen zorgen 🙂

Help! Mijn cup stinkt

Er zijn verschillende redenen waardoor een cup kan gaan stinken. Heb je er bijvoorbeeld goed op gelet om je cup tussen je menstruaties in goed schoon te maken? Zijn de kleine gaatjes in de rand van de cup open en schoon? Het kan ook zijn dat je een infectie te pakken hebt. Hierdoor kan de cup een zurige of weeïge geur krijgen die er moeilijk uit gaat.
In 'dit geval kan je de cup een deep cleaning geven door hem uit te koken met een schepje soda en een scheutje azijn. Leg hem hierna te drogen in de volle zon en je cup is weer zo goed als nieuw. Doe dit echter niet te vaak, want deze manier van schoonmaken is erg heftig en niet al te best voor de levensduur van je cup.

Dit waren wat simpele tips om je menstruatiecup schoon te maken. Heb jij ook nog tips of vragen? Deel ze!

Liefs, Mariska

1 gedachte over “Menstruatiecups schoonmaken doe je zo!

  1. Pingback: Ingrediënten voor het perfecte kopje thee - Wij zijn vrouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *