Spring naar inhoud

Hoera, je bent een vrouw! ~Je eerste menstruatie

Vroeg of laat zal het de meeste meiden overkomen: je gaat naar het toilet en merkt dat er een bruinige of rode vlek in je onderbroek zit. Het is zo ver, je hebt je eerste menstruatie en begeeft je in de wereld van de "vrouwen" (tussen haakjes, want waarschijnlijk voel je jezelf nog steeds een kind/meisje).

Grote kans dat er ineens een hoop vragen in je opkomen, zoals: Waarom word ik ongesteld? Hoe werken maandverband en tampons? Hoe vertel ik het mijn moeder?
Of misschien zijn al je vriendinnetjes al wel ongesteld en jij nog niet. 20161004_202125

Vandaag ga ik de basics van de menstruatie uit proberen te leggen. Nou is het een enorm breed onderwerp, dus ik zal helaas niet overal super diep op in kunnen gaan, dan wordt dit een artikel van 10 kantjes...

Laten we bij het begin beginnen. Over het algemeen hebben meisjes hun eerste menstruatie als zij tussen de 11 en 15 jaar zijn. Dit is de meest voorkomende leeftijd. Een leeftijd van slechts 10 jaar oud of 16 jaar kan namelijk ook heel goed. Om het even te illustreren: Ik was zelf net 12, op de lagere school, echt geweldig (not), terwijl een vriendinnetje van me pas ongesteld werd op jaar 16e. Maak je dus alsjeblieft geen zorgen als je 15 jaar bent en nog nooit gemenstrueerd hebt. Pas wanneer je 17-18 bent en nog niet ongesteld bent geweest, wordt het aangeraden om naar de huisarts te gaan. Er kan namelijk meer aan de hand zijn.
Ben je bang dat je laat bent met je menstruatie? Vergelijk jezelf niet met vriendinnen! Vraag aan je moeder wanneer zij voor het eerst ongesteld werd, dit geeft een reëler beeld.

We weten nu vanaf welke leeftijd je je eerste menstruatie kunt verwachten, maar dit is natuurlijk nog behoorlijk vaag.
Jouw eerste menstruatie kondigt zich vaak ongeveer een jaar van tevoren aan doormiddel van de volgende tekenen:

  • Je borsten beginnen te groeien (een gevoelig 'schijfje' groeit in je borst)
  • Je krijgt lichaamshaar: oksels, benen en schaamhaar
  • Je krijgt witte afscheiding.
  • Je hebt je laatste groeispurt gehad (na je eerste menstruatie groei je gemiddeld nog zo'n 6 cm. Daarna is het toch echt klaar)
  • Wanneer je écht bijna ongesteld wordt kan je afscheiding bruinig kleuren. Dit is het eerste, ietwat opgedroogde bloed.

En dan is het zo ver. Misschien had je die dag al buikpijn (krampen) en voelde je je niet zo lekker. Je gaat naar het toilet en ziet dat er een bruinige of rode smurrie in je onderbroek zit. Gefeliciteerd, welkom bij de club! Haal die tampons en maandverband maar uit de kast, want je zult ze vanaf nu nodig gaan hebben.
Als je tijdens je eerste menstruatie op school bent, is het echt niet gek om jezelf ziek te melden. Ga lekker naar huis en laat je verwennen door je moeder. Zij weet precies hoe jij je nu voelt!

Afbeeldingsresultaat voor eerste menstruatie

Maandverband draag je in je onderbroek. Haal het papier van de achterkant en plak hem in je broekje. Als je maandverband met vleugels hebt, haal je hier ook het papiertje vanaf en vouw je de vleugels om de buitenkant van je onderbroek, zodat het verband goed stevig blijft zitten.

Tampons draag je in je vagina. Ik zeg het er even bij, want toen ik jong was, was ik er van overtuigd dat je een tampon tussen je schaamlippen droeg (hè??) Needless to say dat dit dus absoluut niet werkte.
Heb je geen idee waar je de tampon in moet brengen? Pak dan eens een spiegeltje en bekijk je vagina een keertje van dichtbij. Dit kan al een hoop opheldering geven.

Naast maandverband en tampons is er ook nog de menstruatiecup die je kunt gebruiken. Ik kan me echter voorstellen dat je je daar tijdens de eerste paar menstruaties niet comfortabel bij voelt. Als je hem zo ziet, lijkt het een behoorlijk apparaat om in je vagina in te brengen, haha.

Je hebt het onderhand tegen je moeder verteld en een maandverbandje aangebracht. Dit is hoe het zal gaan de komende 40 jaar, iedere maand opnieuw.
Fout! Helaas, in het begin zal je menstruatie nog erg onregelmatig zijn. Je lichaam moet namelijk nog wennen aan alle hormonale veranderingen. Hierdoor kan het zijn dat het een paar maanden duurt voordat je weer ongesteld wordt. Ook factoren zoals plotseling gewichtsverlies of stress kunnen hier een belangrijke rol in spelen.

Mocht je nou erg veel last hebben van je menstruatie (overdreven bloedverlies, buikkrampen waar je U tegen zegt of andere zware klachten) ga dan langs de huisarts. Het kan zijn dat er een medische reden is dat jij je zo naar voelt tijdens je menstruatie en vaak kan er iets aan gedaan worden.

Dit was mijn inleiding in de menstruatie. Maak je geen zorgen, vroeg of laat overkomt het ons bijna allemaal.
Heb je naar aanleiding van dit bericht vragen of opmerkingen? Laat ze achter in de comments!

Liefs, Mariska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *