Spring naar inhoud

Ingrediënten voor het perfecte kopje thee

Het is er de tijd van het jaar weer voor: Thee. Zwart, groen of met een fruitsmaakje, ik hou er van! Het hele jaar door stiekem, maar ik kan me voorstellen dat jij met 30 graden niet zit te wachten op een kokende kop thee, haha.

Zoals je wel weet zijn er onwijs veel soorten thee, maar wat nou als er niet een is die precies aan jouw wensen voldoet? Je wil bijvoorbeeld een lekkere thee voor voor het slapen gaan, maar houdt absoluut niet van kamille. Probeer dan maar eens een rustgevende thee te vinden.
Lees snel verder, zodat jij vanavond het perfecte kopje thee op tafel kunt zetten.

Ik begin alvast met een tip: Zet meteen een hele pot, want de meeste ingrediënten zijn te veel voor 1 kop. Een salietakje lijkt bijvoorbeeld niet veel, maar er komt onwijs veel smaak vanaf. Zijn je ouders ook meteen blij.

De basis

Als thee, thee wil heten, zal er ook iets van theeblaadjes in verwerkt moeten zijn. Volg je het nog? Grofweg zijn er vijf basissoorten:

 1. Witte Thee
  Wit is de meest pure vorm van thee. Deze soort wordt gemaakt van hele jonge bladknopjes. Een soort baby-thee dus.
  Doordat deze soort zo jong is, is het belangrijk om geen kokend water te gebruiken. Water van rond de 80 graden Celsius is perfect.
  Doordat witte thee de minst bewerkte soort is, is het ook de meest gunstige voor de gezondheid. Lees er hier meer over.
  Witte thee smaakt subtiel bloemig.
 2. Groene Thee
  Waarschijnlijk heb je over deze soort vaak gehoord dat deze goed is voor de gezondheid. Dat komt doordat de blaadjes na het plukken zo min mogelijk geoxideerd worden.
  De smaak varieert sterk door de bereidingswijze. Het is belangrijk om groene thee te laten trekken in water van 70-80 graden. Hierdoor voorkom je de bittere smaak waar groene thee vaak mee geassocieerd wordt. Lees hier meer over de gezondheidsvoordelen.
 3. Zwarte Thee
  Zwarte thee is vrijwel de meest gedronken soort in Nederland. Doordat de bladeren na plukken worden gekneusd of versneden oxideren zij vrij snel, waardoor ze bruin kleuren en de kenmerkende, kruidige smaak krijgen.
  Deze thee-soort wordt het beste bereid met kokend water.
  Dat groene thee veeel gezonder is dan zwarte thee, is een fabeltje. In beide soorten zitten anti-oxidanten en theïne. Alleen de samenstelling is anders.Klik voor meer informatie.
 4. Rooibos Thee
  Eigenlijk mag deze soort geen thee genoemd worden, omdat het niet gemaakt wordt van blaadjes van de theestruik, maar van de naaldjes (blaadjes) van de Rooibosstruik. Deze soort wordt bereidt met kokend water en smaakt kruidig met een vleugje honing. Het is de enige soort waar ik niet van hou. Lees hier meer over de gezondheidsvoordelen.
 5. Kruidenthee
  Nog een soort die eigenlijk geen thee is. Voor kruidenthee wordt geen basis van theebladeren gebruikt, maar van verschillende kruiden. De gezondheidsvoordelen en bereiding verschillen per kruidensoort die je gebruikt.

We hebben de basis, nu gaan we hem opvullen tot het perfecte mengsel.
Afbeeldingsresultaat voor thee

De ingrediënten

Misschien heb je in de tuin of op de vensterbank een aantal kruidenplantjes staan. Perfect! Zo niet, dan werken gedroogde kruiden net zo goed. Let er alleen wel op dat ze niet al te lang liggen, dan kunnen ze muf worden.

 • Muntblaadjes
  In de horeca bekend als "takkie-thee". Je overgiet een paar takjes munt met kokend water et voila. Laat het hierbij, of meng nog een aantal kruiden.
  Munt bevat geen cafeïne, wat goed is als je het voor het slapengaan wilt drinken. Daarbij bevat het antioxidanten, heeft het een antibacteriële werking en helpt het je lichaam om ijzer te absorberen. Bron
 • Citroenmelisse
  Uit de zelfde familie als de muntplant, komt ook de citroenmelisse. Deze blaadjes ruiken heerlijk naar citronella als je er over wrijft. Dit plantje is voor onwijs veel dingen goed: het werkt kalmerend, maar ook tegen verschillende pijntjes. Als laatste is het goed voor je maag-darmkanaal. Lees hier het uitgebreide artikel
 • Brandnetel
  Wie kent hem niet? Onze grote vriend *kuch*. Draag bij het verzamelen  van deze bladeren handschoenen. De brandnetel is bacteriedodend en daardoor geschikt bij infectieziekten. Daarnaast is het ook goed voor de spijsvertering en geschikt voor vermoeidheid en rusteloosheid. Het schijnt zelfs te werken tegen haaruitval! Bron
 • Lavendel
  Bij uitstek geschikt voor het slapen gaan! Gebruik het echter niet iedere avond en kijk ook uit bij zwangerschap. Lavendel werkt tegen misselijkheid, ontstekingen in de mond en brengt het de menstruatie op gang.
  Wist je dat lavendel ook schijnt te werken tegen kattenvlooien? Ruikt je poezenvriend ook meteen lekker 🙂 Klik
 • Salie
  Dit kruid smaakt  snel te sterk, kijk hier mee uit! Salie vermindert hoesten en kou en het werkt opwekkend. Daarnaast vermindert het nervositeit, angstigheid, vergeetachtigheid en is het goed voor kouwelijke, zwakke mensen. Klik voor bron
 • Zoethout en kaneel
  Beiden goed voor de spijsvertering en bescherming van de maag. Daarbij werkt het verwarmend, wat natuurlijk heerlijk is in de wintermaanden. Let op, kaneel werkt stimulerend, niet voor het slapengaan nemen dus!
 • Anijs en Venkel
  Smaken ongeveer het zelfde en werken ook het zelfde. Beiden goed voor de spijsvertering en luchtwegen. Daarbij goed voor vrouwen die borstvoeding geven. Bron
 • Rozemarijn
  Rozemarijn is een stimulans voor de hersenen. Handig dus tijdens het leren, maar ook om jezelf tegen alzheimer te beschermen. Daarnaast werkt dit kruid goed voor de huid en stimuleert het de spijsvertering en ondersteunt het de lever. Klik voor de link
 • Tijm
  Dit kruid werkt tegen katers, Halleluja! Daarnaast werkt het tegen ontstoken tandvlees en keelpijn, versterkt het afweersysteem en het reinigt de edele delen. Verder helpt het opwekkend, maar ook om onrustigheid te verminderen. Klik voor het uitgebreide artikel

Volgens mij hebben we zo een aardig lijstje van kruiden die te gebruiken zijn in zelfgemaakte thee. Mocht je het leuk vinden, dan kan je voor de smaak ook nog (de schil van) bepaalde fruitsoorten toevoegen.
Lees voor gebruik altijd even de eigenschappen en eventuele gevaren van de kruiden door. Op een enkele kop thee zal het weinig uitmaken, maar kruiden kunnen sterker zijn dan je zo denkt.

Ik ben benieuwd naar welke combinatie jij gaat maken en hoe die smaakt. Laat je het me weten?

Liefs, Mariska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *