Spring naar inhoud

Ik word stamceldonor, jij ook?

Afbeeldingsresultaat voor stamceldonor

Hij stond al op mijn bucketlist: stamceldonor worden. Nu had ik even een momentje over, dus heb ik mij meteen aangemeld. Waarom zou ik het ook langer uitstellen? In dit artikel vertel ik wat stamceldonatie precies inhoudt en waarom ik er voor heb gekozen om dit ook te worden.

Tot voor kort wist ik niet eens dat het bestaat, stamceldonor worden. Bloed doneren en orgaandonatie kende ik al wel en voor orgaandonor heb ik mijzelf ook meteen op mijn 18e aangemeld.
Mijn belangrijkste reden? Als ik zelf ziek ben hoop ik ook dat er een donor is die mij kan helpen. Het zou egoïstisch zijn om zelf wel te verwachten dat ik geholpen word, maar een ander niet willen helpen.

Dit is natuurlijk mijn eigen mening en als jij het niet ziet zitten om stamceldonor te worden respecteer ik die keuze. Het blijft je eigen lijf ;).
Toch wil ik middels dit artikel het bestaan van stamceldonatie meer onder de aandacht brengen en al haal ik maar 1 iemand over om het te worden, dan is mijn missie geslaagd.

Wat zijn stamcellen eigenlijk?

Misschien wel leuk om eerst te weten wat je stamcellen precies zijn, voordat je besluit om ze te gaan doneren.

In je bloed heb je 3 verschillende soorten cellen:

 • Rode bloedcellen
  Deze zorgen er voor dat het zuurstof door je lichaam verplaatst en in je spieren terecht komt.
 • Witte bloedcellen
  Dit is het "leger" van je lichaam. Ze vechten tegen infecties met lichaamsvreemde stoffen en indringers. Daarnaast ruimen ze afvalstoffen op.
 • Bloedplaatjes
  Deze cellen zorgen er voor dat je bloed stolt als je een snee of wond hebt.

Je bloedstamcellen zijn een soort blanco cellen die elk van deze drie soorten kan worden.
Wanneer iemand een bloedziekte heeft, zoals leukemie, kan het toedienen van gezonde stamcellen zorgen voor een "reset" van het bloed. Hierdoor ontstaan er weer gezonde cellen en is de kans groot dat de patient weer gezond wordt.
Best nobel werk dus.

En waarom zou ik dat willen doen?

Je kunt op een relatief simpele manier iemands leven redden. Bij orgaandonatie moet je zijn overleden, maar bij stamceldonatie hoeft dat niet.

Daarbij, als je zelf leukemie of een andere bloedziekte krijgt, wil je toch ook graag geholpen worden?
Stamceldonatie is de laatste redding als chemo en andere middelen niet (genoeg) werken. Hierdoor is de kans dat je opgeroepen wordt niet zo groot. Jaarlijks worden ongeveer 50 Nederlanders opgeroepen om stamcellen te doneren. Hoe meer donoren er bij komen, hoe meer er natuurlijk ook opgeroepen worden.

Het is ook best een rustig idee, voordat je stamceldonor wordt, worden je cellen uitvoerig onderzocht. Mocht er iets niet goed zijn, dan hoor je dat dus ook.

Binnen families is de kans slechts 1/3 dat er een geschikte donor gevonden wordt. Is deze donor er niet, dan moet verder gekeken worden. Jouw geschikte stamceldonor woont misschien wel in Australië.
Het is alleen wel zo dat West-Europese mensen alleen een geschikte donor vinden in mensen die ook uit West-Europa komen. Ben jij voor de helft van bijvoorbeeld Turkse komaf, dan is het vinden van een donor een stuk lastiger.

Daarom is het zo belangrijk dat zo veel mogelijk mensen zich aanmelden.

Leuk en aardig, maar hoe werkt dat dan?

Allereerst moet je jezelf natuurlijk aanmelden. Dit kan via deze link.
Je vult een aantal gegevens in en bevestigd een mailtje. Dit duurt bij elkaar misschien 5 minuten.
Binnen een paar dagen krijg je met de post een setje om wangslijmvlies af te nemen bij jezelf. Dit gebeurt door simpelweg een wattenstaafje langs je wang te halen en op te sturen.
Gefeliciteerd! Je staat nu ingeschreven als stamceldonor. Wanneer jij een match vormt met een patient zal je worden opgeroepen voor een uitgebreide medische keuring. Vorm je nog steeds een match, dan zijn er twee opties:

 1. Donatie via het bloed (PBSC)
  Allereerst krijg je 5 dagen lang een groeifactor toegediend, zodat er meer stamcellen in je bloed terechtkomen.
  Vervolgens word je een dag opgenomen in het ziekenhuis en worden via een speciale techniek de stamcellen uit je bloed gefilterd door een infuus. Dit duurt ongeveer 4 tot 6 uur. In die tijd ben je gewoon bij en kan je een boek lezen of internetten.
  Door de groeifactor kan je je grieperig voelen, dit is meestal de dag na de donatie weer voorbij. Dit is voor de rest onschadelijk.
 2. Beenmergdonatie
  Deze donatie vindt onder algehele narcose plaats. Met een dikke naald worden de stamcellen uit je bekken gehaald.
  Na afloop kan de donor een beurs gevoel hebben aan spieren onder in de rug. Deze klachten zijn na 14 dagen weer verdwenen.

De meest voorkomende donatievorm (90%) is vanuit bloed. Dit wordt bepaald door de arts, maar persoonlijke voorkeur mag wel gegeven worden.
Alle kosten die het donorproces met zich meebrengt worden vergoed, ook niet verkeerd.

Hopelijk heb ik middels dit artikel kunnen informeren over- en activeren om stamceldonor te worden. Heb je nog vragen? Verhalen die je wilt delen? Plaats het in de comments om zo anderen te inspireren.

Liefs, Mariska

Bronnen

https://www.gezondheidsnet.nl/bloed/de-samenstelling-van-het-bloed

https://www.matchis.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *