Spring naar inhoud

Over anticonceptie: het hormoon-spiraal

Zoals je misschien al wel weet, heb ik een spiraal. Al meer dan twee jaar om precies te zijn, ik had hem namelijk vlak voor mijn 18e verjaardag laten zetten vanwege de ziektekostenverzekering die toen nog op mijn ouders naam stond.

Ik ben zelf super tevreden en nog iedere dag blij dat ik toen de stap heb genomen om hem te laten zetten en kan het dan ook iedereen aanraden. Daarom vandaag: alles over het spiraaltje en waarom je écht niet bang hoeft te zijn om hem te laten zetten.

Eigenlijk bestaan er twee soorten spiraaltjes: het Mirena spiraaltje, dat werkt met hormonen en een koper-spiraaltje, dat zoals de naam al doet vermoeden van koper is en op die manier tegen zwangerschap beschermd. Vandaag zoomen we alleen in op het hormoon-spiraal.

Het Mirena spiraal bevat dus hormonen, die gedurende 5 jaar langzaam in je lichaam worden afgegeven. Aangezien de hormonen precies op de plaats worden afgegeven waar ze nodig zijn (je baarmoeder) is er veel minder hormoon nodig dan bijvoorbeeld bij de pil. De werkzame stof in Mirena is levonorgestrel (0,02 mg per dag) en je kunt hem dus 5 jaar lang in je lichaam houden.
Het hormoon dat de Mirena afgeeft, zorgt er voor dat je baarmoederslijmvlies ongeschikt wordt voor de innesteling van een bevruchtte eicel. Daarnaast zorgt het Mirena spiraal ervoor dat het slijm van de baarmoedermond minder doorgankelijk voor zaadcellen wordt.
Doordat je het spiraal niet kunt vergeten, is het bijna 100% betrouwbaar. Er is altijd een kans dat het niet goed zit en dat je daardoor alsnog zwanger kunt worden. Mocht je je zorgen maken, dan is het dus altijd raadzaam om een test te doen.

Het Mirena spiraaltje ziet er als volgt uit:mirena

Het is dus eigenlijk een kunststof  "ankertje" dat in je baarmoeder geplaatst wordt. De touwtjes die je aan de onderkant ziet steken iets uit, zodat gecontroleerd kan worden of het spiraaltje niet is verplaatst (langer of korter worden van de touwtjes) en ze worden gebruikt om hem er na 5 jaar weer uit te halen. In het begin kan je deze touwtjes iets voelen tijdens de seks, maar na een tijdje zal je partner het niet eens meer doorhebben.

Voordat je een spiraaltje kunt laten zetten, moet je eerst een afspraak maken met je huisarts om te onderzoeken of jouw baarmoeder geschikt is voor een spiraal en om een uitstrijkje te laten maken. Dit is helemaal niet raar of eng en je zult er waarschijnlijk niets van voelen.
Daarna wordt een recept voor het spiraal uitgeschreven, welke je daarna bij de apotheek op kunt halen.

Het spiraal wordt eigenlijk altijd gezet wanneer je ongesteld bent, omdat je baarmoedermond dan iets open staat. Hierdoor is het minder pijnlijk om hem te laten zetten.
Het zetten gaat als volgt:
Je kleed je van onderen uit en gaat op de tafel of speciale stoel zitten met je benen wijd. De huisarts zal als eerste de eendenbek gebruiken om je vagina open te zetten. Probeer zo ontspannen mogelijk te zijn, dan zal dit geen pijn doen.
Vervolgens wordt een speciale tang op de baarmoedermond gezet, zodat deze open gaat staan en het spiraal gemakkelijk ingebracht kan worden. Dit is geen prettig gevoel, ongeveer vergelijkbaar met een zware menstruatiekramp in mijn geval. Daarna wordt het spiraal zelf ingebracht door middel van de inbrenghuls. Deze huls wordt er vanaf gehaald en het spiraal zit op zijn plek. De tang zal dan ook verwijderd worden.
Als laatste worden de draadjes van het spiraal afgeknipt op de juiste lengte en zal de eendenbek ook weer verwijderd worden. Gefeliciteerd, je hebt nu een spiraal! Viel eigenlijk best mee toch?
Ik moet toegeven dat het geen fijne sensatie is, maar lang niet alle horror-verhalen die je op internet leest zijn waar, laat je hier dus niet bang door maken.

De eerste dag zal je nog wat pijnlijke krampen hebben en zeker de eerste week nog wat bloedverlies hebben. Dit wordt allemaal minder en weldra zal je niets meer merken van je spiraaltje.
Door het spiraal kan je menstruatie een stuk lichter worden of uiteindelijk zelfs helemaal wegblijven. Schrik hier dus niet van.

Tips:

  • Neem ongeveer een uur voordat je het spiraal laat zetten een pijnstiller, bijvoorbeeld Aleve Feminax. Dit helpt om de krampen wat minder pijnlijk te maken. Deze kan je ook gedurende de eerste en tweede dag na het zetten blijven slikken. Hou altijd goed de dosering in de gate!!
  • Neem je moeder/vriend/vriendin mee tijdens het zetten. Sommige meiden kunnen sterk reageren op het zetten van een spiraal en het is fijn om dan een vertrouwd persoon bij je te hebben. Degene die je meeneemt hoeft niet eens mee naar binnen, het is  vooral iemand om op terug te vallen als je je niet lekker voelt.
  • Als je heel zenuwachtig bent, is het altijd raadzaam om aan je huisarts te vertellen. Hij of zij weet vast een manier om jou rustig te krijgen. Onthoud: als je ontspannen bent gaat het zetten makkelijker, sneller en het doet minder pijn. Een kop thee en een luchtig gesprekje kunnen hier al goed bij helpen.
  • Zorg dat je op de dag van het zetten en de dagen daarna geen zwaar-lichamelijke dingen hoeft te doen, zoals werken of sporten. Tijdens de eerste dagen van je menstruatie zijn dit al geen fijne dingen, laat staan vlak na het zetten van een spiraal. Ga gewoon lekker op de bank zitten, warme kop thee op je buik, serie aan en vooral niet te druk maken.
  • Een warme kruik helpt tegen de krampen! Ook een warm bad met rustgevende oliën doet wonderen.
  • De eerste dagen zal je nog wat bloedverlies hebben. Tampons zijn dan wel het laatste waar je aan moet denken, haal dus maandverband in huis.
  • Onthoud: nu is het misschien nog even heel spannend en pijnlijk, maar over een tijdje als de krampen weg zijn en het bloeden is gestopt zal je nooit meer wat anders willen.

Heb jij ook ervaring met een spiraaltje? Of heb je hier vragen over? Wees niet bang en stel ze gerust!

Liefs, Mariska

2 gedachten over “Over anticonceptie: het hormoon-spiraal

  1. Pingback: Over anticonceptie: Het condoom - Wij zijn vrouw

  2. Pingback: Over anticonceptie: "Terugtrek-Methode" - Wij zijn vrouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *