Spring naar inhoud

Hoe overleef ik: mijn menstruatie

Denk je eens in: gelukkig zijn op het moment dat je menstruatie begint. Story of my life. De dagen voor het begin doen mijn borsten altijd enorm zeer, dus als het moment daar is ben ik enorm opgelucht. Daarbij kwam nog dat ik nu eindelijk mijn Groene cup kan proberen. Tot nu toe ben ik super tevreden!

Ben jij nou juist éen groot stuk verdriet tijdens je menstruatie? Lees dan snel tips om het wat draaglijker te maken:

Het hoort nou eenmaal bij het vrouw zijn. Iedere maand zijn we 1 week uit de running, omdat ons lijf grote schoonmaak houdt. Het is alleen jammer dat dit gepaard gaat met een bloedbad, buikpijn en een vreselijk humeur. In dit artikel gaan we deze ongemakkelijkheden een voor een oplossen, te beginnen met het bloedbad.

Het bloedbad

Needless to say dat ik fan ben van de menstruatiecup. Er past een enorme hoeveelheid bloed in, gaat niet broeien en je hebt geen kans op Toxic Shock Syndrome (tamponziekte). Daarbij breng je geen chemicaliën in je vagina en sommige vrouwen hebben gemerkt dat hun menstruatie minder pijnlijk en minder bloederig verloopt sinds zij een cup gebruiken.
Het goed inbrengen is even oefenen, maar daarna heeft het alleen maar voordelen. Ohja, een cup is goedkoper dan tampons, geeft een hele hoop minder afval en stinkt niet als je vagina gezond is.

Ben je geen fan van tampons en cups? Dan zit je de hele week met vieze, broeierige maandverbanden. Of niet? Probeer eens wasbaar maandverband. Zelf heb ik hier nog geen ervaring mee, simpelweg omdat ik het niet gebruik en te kort bloed om het serieus te testen. Ik hoor echter alleen maar positieve reacties van vrouwen die zijn overgestapt. Dit maandverband broeit niet en voelt heerlijk zacht aan.
Leuk pluspunt, ze hebben vrolijke kleurtjes en printen! Maakt het gelijk een stuk gezelliger down under.
Afbeeldingsresultaat voor bababoe maandverband
Je wasbare maandverband koop je hier!

Pijn

Probleem 1 is getackeld, door naar de volgende: buikpijn. Loop jij je hele menstruatie op ibuprofen en andere pijnstillers? De kans is groot dat je steeds meer nodig hebt om van de pijn af te komen. Niet ideaal en niet zo goed voor je gezondheid.
Zorg in ieder geval dat je zo min mogelijk hoeft te doen. Heb je werk dat je ook prima vanuit huis kan doen? Doe dat lekker. Zorg dat je zwaar tillen of erg actieve activiteiten aan collega's over kan laten.
Ga wanneer mogelijk lekker op de bank zitten, kop thee op tafel, warme kruik op je buik jezelf rustig houden. Probeer een beetje uit te slapen als het kan, je lichaam is druk bezig!
Bonus! Rode frambozenthee helpt je menstruatiekrampen te verminderen!

Als de pijn uitstraalt naar je rug kan het helpen om je rug te ontspannen doormiddel van oefeningen of yoga. Ook een massage kan verlichting geven. *Hint naar het vriendje*

Je moet er misschien helemaal niet aan denken, maar wist je dat je door seks minder pijn krijgt? Dus pak een handdoekje en laat je lekker verwennen, of verwen jezelf tijdens een uitgebreide bad/douche sessie. Door een orgasme zal je minder last krijgen van krampen.

Nog een waar je waarschijnlijk nog minder zin in hebt: sporten. Door te sporten verbeterd je bloedsomloop en komt er endorfine bij. Hallo natuurlijke pijnstiller!

Probeer tijdens je menstruatie zo gezond mogelijk te eten. Grote kans dat je trek hebt om de hele wereld op te eten, te beginnen bij de Mc Donalds en Burgerking, maar daar voel je je uiteindelijk alleen maar beroerder door. Ga liever voor een goed gevulde soep of een flinke salade. Door de vitaminen krijgt je lichaam net dat steuntje in de rug dat het deze periode nodig heeft.
Chocolate-craving? Ga voor een pure variant. Trek in alles met suiker? Neem een superrijpe peer. Of wil jij juist alleen maar chips eten? Probeer eens zelfgemaakte popcorn.
Een kleine verandering kan al een wereld van verschil maken.

Het humeur

Wanneer jouw buikpijn is afgezakt en je van die broeierige pamper in je onderbroek af bent, zal jouw mentale gesteldheid ook al een stuk beter zijn. Maar wat te doen met moodswings? Tijdens mijn menstruatie moet mijn jongere broertje echt uitkijken wat hij zegt, want alles is verkeerd, haha. Gelukkig weet hij dat ook, dus als ik een snauw geef weet hij al hoe laat het is.
Om deze week zo soepel mogelijk te laten verlopen is het dus verstandig om iedereen op de hoogte te brengen. Dan kan er rekening mee gehouden worden. Zelf sluit ik mezelf gewoon op in mijn kamer met een film en thee. Heb jij juist behoefte aan gezelligheid? Omring je dan met alleen maar positieve mensen. Aan klagen heb je toch niets en het trekt jouw humeur mee omlaag.

Je moeder begrijpt jou en zit waarschijnlijk in het zelfde schuitje. De menstruatie van familieleden of vrouwen die veel met elkaar omgaan, gaat vaak namelijk gelijk op. Mooi moment om wat aan je moeder-dochter band te doen. Ga samen die jankfilm kijken of iets leuks doen om jezelf af te leiden.

Heb jij nog tips? Deel ze in de comments! Samen maken we van je menstruatie de leukste week van de maand. Soort van.

Liefs, Mariska

Bron

https://www.thuisarts.nl/vaginaal-bloedverlies/ik-heb-menstruatiepijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *