Spring naar inhoud

Hoe kies je je eerste menstruatiecup?

We blijven nog even lekker in de menstruatiesfeer, hoe kies je bijvoorbeeld je eerste menstruatiecup?

Er zijn ontzettend veel verschillende cups op de markt, van groot naar klein en van zacht naar stug. Maar welke past nou het beste bij jouw lichaam en levensstijl?
Een menstruatiecup kan grote uitgaven in eens zijn, dus je wil geen miskoop maken, vooral als je niet zo veel te besteden hebt. Lees dus snel verder!

S of L?

De meeste cups zijn in twee maten beschikbaar: S en L of 1 en 2 is meestal hoe dit aangeduid wordt.
Over het algemeen geldt: S/1 is voor vrouwen onder de 30 die nog geen vaginale bevalling hebben gehad. L/2 is voor de dames die boven de 30 zijn of wel een vaginale bevalling hebben gehad.

Heb je nou wel een vaginale bevalling gehad, maar een lage baarmoeder (Hier komen we zo op terug) dan kan een S een betere keuze zijn.

Hoge of lage baarmoeder?

Menstruatiecups zijn te vinden in verschillende lengtes en je wil er natuurlijk eentje die past bij jouw vagina. Een te lange cup kan zorgen voor lekken en een drukkende pijn, een te korte cup kan ook lekken, lastig zijn om goed in te brengen en lastig om uit te halen.

Om te achterhalen of je een hoge of lage baarmoeder hebt, ga je staan met 1 been op een verhoging (Badrand/wc-rand/krukje). Breng je wijsvinger naar binnen in je vagina en probeer je baarmoedermond te vinden. Deze is te herkennen aan een veel gladdere textuur dan de rest van de vagina. Bijna als een soort zachte knikker met een gaatje in het midden.

Hoe ver is je vinger naar binnen voor je de baarmoedermond hebt gevonden?

 • Slechts het eerste kootje = Zeer lage baarmoeder
  Dit zal in de regel weinig voorkomen. Je hebt een zeer lage baarmoeder en waarschijnlijk is de enige cup die écht zal werken voor jou, is de Mini Melunacup.
 • De eerste twee kootjes = Lage baarmoeder
  Bij een lage baarmoeder is het belangrijk om een zo kort mogelijke cup uit te zoeken. Het stokje zal je waarschijnlijk af moeten knippen, wat helemaal geen probleem hoeft te zijn met uithalen! Wees niet bang ;).
 • Hele vinger = Gemiddelde baarmoeder
  Hoera, je bent gemiddeld. De keuze zal voor jou het grootste zijn. Let wel op met korte cups dat ze wat verder je vagina in kunnen gaan.
 • Ik kan mijn baarmoedermond niet vinden of moet veel moeite doen = Hoge baarmoeder
  Let op met korte cups, dit zal niet lekker werken voor jou. Kijk uit met het afknippen van het stokje, de cup kan soms wat moeilijker te pakken zijn anders.

Wil ik een grote of kleine inhoud?

Logisch is, dat wanneer je een korte cup nodig hebt, de inhoud van deze cup ook kleiner zal zijn dan die van een langere cup. Dit hoeft natuurlijk niet altijd op te gaan.

Bedenk of je een zware of lichte menstruatie hebt. Heb je een zware menstruatie? Probeer dan voor een cup te gaan met grotere inhoud.
Dit is echter puur voor je eigen comfort. Een menstruatiecup met grote inhoud hoef je namelijk minder vaak te legen dan een met kleine inhoud.

Zachte of stugge cup?

De ene cup is zachter en de andere is stug.
Heb je sterke vaginale spieren, door bijvoorbeeld sport, dan kan een te zachte cup moeilijk opengaan. Een stuggere cup is dan aan te raden.

Heb je een gevoelige vagina, dan kan een te stugge cup vervelende druk geven. Ga in dat geval voor een zachtere cup.
Let op als je een spiraaltje hebt, een zachte cup is dan aan te raden! Een te stugge cup kan er door het sterke vacuüm voor zorgen dat je spiraal verschuift.
Zorg er dus ook altijd voor dat je het vacuüm écht goed hebt verbroken voor je de cup uithaalt. Over het algemeen hoor je een soort pufje als je de cup inknijpt. Dan pas kan je hem naar beneden trekken.

Let bij een gevoelige vagina ook op of de rand van de cup niet te dik is. Dit kan een vervelend gevoel geven.

Dus welke cup nemen we?

Je weet nu hoe lang je vagina is en hoe stug je de menstruatiecup wilt hebben. Op deze site staat een heel handig overzicht van een groot aantal cups en hoe lang ze zijn, de stugheid op schaal van 1 tot 10 en hoe groot de diameter is. Bij een gevoelige vagina/blaas zal een kleinere diameter fijner werken.

Schrik niet, sommige cups kunnen best duur zijn voor het uitgave in 1 keer. Zie het als een investering, je zal namelijk een hoop geld besparen op tampons en maandverband. Over het algemeen heb je hem er binnen drie tot vijf menstruaties al uit.
Bespreek het eens met je moeder, misschien vindt ze het wel leuk om dit samen te proberen en misschien wil ze ook wel bijdragen aan jouw menstruatiecup.

Bonus!

 • Let alsjeblieft op dat je een cup van goede kwaliteit koopt en niet een namaak. Een namaak kan namelijk snel kapot gaan, niet fijn.
 • Wees niet bang als je je cup "kwijt" bent. Je cup kan niet in je lichaam verdwijnen, dat beloof ik. Blijf rustig en ga in squat-positie zitten, bij voorkeur in de douche. Zet wat druk op je buik, alsof je naar de wc moet. Als het goed is kan je er nu makkelijker bij.
 • De maten zijn natuurlijk slechts een richtlijn. Het is echt niet zo dat iedereen die over de 30 is automatisch een grotere maat is, andersom geldt het zelfde. Doe wat past bij jouw lichaam.
 • Houd de cup goed schoon tussen je menstruaties in, zo heb je er het langste plezier van!

Hopelijk hebben jullie nu een beetje een idee van welke cup geschikt is voor jouw lichaam.

Liefs, Mariska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *