Spring naar inhoud

Help, ik heb een Lange afstands-Relatie! Hoe ga ik hiermee om?

Zoals je misschien wel weet, heb ik een relatie. Al een jaar, 8 maanden en 5 dagen om precies te zijn.
En die geweldig leuke relatie is vanaf maandag ineens veranderd in een lange afstands-Relatie, toen mijn Patrickje van Volendam naar Groningen verhuisde.

In dit artikel lees je het verhaal achter deze verhuizing en manieren om er mee te dealen als je vriend(in) ver weg woont.

Waarom is liefje naar Groningen gegaan?

Toen ik Patrick twee jaar geleden leerde kennen was hij bijna klaar met school. Toen hij aan zijn opleiding Life Sience begon leek de kans op een baan erg groot, maar toen het diploma eenmaal op zak was bleek het tegendeel waar.
Anderhalf jaar lang is hij op zoek geweest naar vacatures in de hoop uitgenodigd te worden voor een gesprek. Zijn leeftijd steeg en de moed zonk steeds verder. Patrick besloot dat hij verder moest gaan kijken, desnoods maar verhuizen. Evengoed duurde het nog een tijdje voordat hij eindelijk een baan had, maar het is gelukt!

In Assen...

Thuis blijven wonen was dus geen optie, want dagelijks ruim 2 uur rijden is geen doen. Uiteindelijk heeft hij een piepkleine studio in Groningen gevonden. Nu is het 20 minuten rijden naar zijn werk en 1.50u naar huis. Niet leuk voor mij, maar je wil wel als je al anderhalf jaar zonder echt werk zit. En ik denk stiekem dat het geen kwaad kan dat Patrick uit huis is gegaan met zijn 25 jaar.

Ik ga mijn best doen om zo vaak mogelijk bij hem langs te gaan, maar vanaf school is het 2 1/2 à 3 uur reizen voor ik er ben. Gelukkig komt hij in het weekend terug naar huis.

Maar hoe ga je daar in hemelsnaam mee om?

Een relatie met iemand die ver weg woont is lastiger dan wanneer je lief dichtbij woont, maar het is niet onmogelijk. Als je er maar genoeg energie in steekt. Daarom een aantal tips om met een lange afstands-relatie om te gaan:

Bewaar frustraties voor wanneer je elkaar weer ziet

We hebben allemaal wel ervaring met ruzies die door social media totaal uit de hand gelopen zijn. Je ziet het gezicht niet bij de tekst, waardoor het totaal verkeerd geïnterpreteerd kan worden. Dit betekend niet dat je alles moet gaan opkroppen en ineens barsten als je je vriend weer ziet. Gebeurt er iets wat je niet bevalt, zeg dat dan, maar zeg er bij dat je het er de volgende keer dat je hem ziet wel over wilt hebben. En praat er dan ook daadwerkelijk over! Ruzie is niet nodig, je hebt namelijk ook meteen de gelegenheid om rustig na te denken over wat je wilt gaan zeggen.
Is het uitgepraat? Maak het dan af met een potje goedmaak-seks ;).

Planning is everything

Je liefje is ver weg, maar je wilt hem wel zo vaak mogelijk zien. Begrijpelijk!
Probeer je verplichtingen zó in te plannen dat je bijvoorbeeld 1 middag vrij bent en de volgende ochtend of hele dag daar op. 's Middags ga je heen, blijft slapen en de volgende dag ga je weer terug. Als je vriend in Nederland of aan de grens van Duitsland/België woont is dat natuurlijk makkelijker dan wanneer hij in Amerika woont, maar niet onmogelijk. Probeer bijvoorbeeld tijdens de schoolweken te werken, zodat je in de vakanties alle tijd hebt om naar je vriendje te gaan.

En áls je elkaar dan ziet, maak er dan ook gebruik van. If you know what i mean ;). Seks is dan wel niet het belangrijkste van een relatie, maar wel belangrijk genoeg om tijd voor vrij te maken.

Communiceer en vertrouw

Je ziet elkaar niet vaak, maar dat betekend juist dat je elkaar onvoorwaardelijk moet kunnen vertrouwen. Hij kiest er niet voor niets voor om energie in een relatie met jou te steken.
Vertrouw je hem echt niet? Maak het bespreekbaar en als dat ook niet werkt zal je toch nog eens over je relatie na moeten denken. Relaties zijn gebouwd op vertrouwen en het zal je heel veel verdriet brengen als jij je lief niet kunt vertrouwen. In een lange afstandsrelatie, maar ook in een 'normale' relatie.

En zoals alles in een relatie, moet ook het vertrouwen van twee kanten komen. Zorg dus dat jij ook alles tegen je vriend kunt vertellen. Bijvoorbeeld wat je die dag voor ontbijt hebt gegeten, maar ook dat er een jongen in de kroeg met je flirtte en hoe jij hier op reageerde. Normaal zou hij dit met zijn eigen ogen kunnen zien, maar in dit geval ben jij zijn ogen ter plaatse.

En er zijn ook positieve kanten

Hoe vervelend het ook is dat jij niet zomaar bij je liefje langs kunt gaan, er zijn ook positieve kanten. Echt waar.

Zo is het iedere keer dat je hem ziet speciaal en is het de ultieme relatietest. Houdt je relatie stand, ondanks dat je elkaar slechts 1 keer per week (of minder) kunt zien? Dan kun je er van uit gaan dat de liefde heel diep zit.

Verder hou je heel veel tijd voor jezelf over. Werk aan een nieuwe hobby en laat hem je vorderingen zien. Of stort je compleet op je studie, zodat je zo snel mogelijk een baan bij hem in de buurt kunt vinden.

Bonus! Heb je geen leuke schoonfamilie? Die hoef je dus ook niet zo vaak te zien, #score!

Uiteindelijk gaat er natuurlijk wel energie in je relatie zitten, maar als jullie dit overleven, kom je een heel eind in jullie relatie.

Heb jij nog tips voor een lange afstandsrelatie? Deel ze in de comments!

Liefs, Mariska

P.S. Iedere 'Hij' en 'vriend' kan natuurlijk vervangen worden door 'Zij' en 'vriendin' 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *