Spring naar inhoud

Hardlopen ~ Hoe hou je het leuk?

Het is alweer juni, dus iedereen is hard bezig zijn/haar summerbody gereed te maken voor lange dagen op het strand. Nou vind ik dat sowieso een slecht concept: een "Summerbody". Net alsof je alleen een bikini aan mag als je maatje 34 hebt.Afbeeldingsresultaat voor how to get a bikinibody

Maar dat is niet waar dit artikel over gaat, dit bericht is voor de meiden die willen hardlopen omdat ze een betere conditie willen, of nét wat strakkere benen. Hardlopen is dan een logische keuze, maar na 5 keer het zelfde rondje te hebben gerend heb je het wel gezien.

Hardlopen - of eigenlijk alle sporten - is in het begin leuk, nieuw en je ziet snel vooruitgang wat je op de been houdt (letterlijk, haha). Maar na een paar keer ken je de route, zie je niet zo snel progressie meer en eigenlijk heb je niet zo'n zin meer. Ik ben nu op zo'n punt beland. Met het mooie weer van de afgelopen tijd heb ik echt wel 2-3 keer per week gelopen, maar nu ben ik in Groningen en het regent een beetje en ineens is mijn motivatie ver te zoeken.

Ken de routes en ontdek nieuwe

Mijn grootste struikelblok als ik in Groningen ben, is dat ik de weg eigenlijk nog niet zo goed ken. Ik weet niet waar ik heen moet lopen, dus loop ik maar gewoon niet.

Dit kan natuurlijk ook omgedraaid worden: Gebruik het hardlopen als een manier om nieuwe routes te ontdekken. Ga eens linksaf waar je normaal rechts zou gaan en kijk waar je uitkomt.

De site runnermaps.nl is een leuke site waar je je route vooraf kan uitstippelen en meteen kunt zien hoe lang die is.
Tip: neem een OV-kaart mee, voor het geval je ineens wel erg ver bent gelopen.

De schaamte voorbij

In je eigen, vertrouwde omgeving heb je jezelf allang over de gedachte heen gezet dat mensen je raar vinden. Die nieuwe omgeving die we net hebben ontdekt is echter nog eng, raar, je kent de mensen niet. So what? Waarschijnlijk zie je ze toch nooit meer! En anders: jij loopt hier je longen uit de borst te hijgen, ze zouden trots op je moeten zijn.

Muziek op 100%, borst voor uit, lach op je gezicht. Wie doet je wat? Die rode kop nemen we op de koop toe ;).

Kijk er naar uit

Waarom loop je eigenlijk hard? Wil je een betere conditie, of voel je je achteraf een stuk beter? Bedenk alle redenen waarom je eigenlijk hardloopt en hang ze op een plek waar je het vaak ziet.

Verder klinkt het heel stom, maar ik loop liever in een outfit waarvan ik weet dat die er goed uitziet. Dan voel ik me écht zo'n #fitgirl. Dus zorg voor die mooie outfit, of trakteer jezelf er op als je bijvoorbeeld 5km achter elkaar kunt hardlopen. Meteen een mooie motivator. Primark heeft hele leuke, fijne broeken die niet afzakken!
Heb je het zelf niet zo breed? Dan weet je meteen wat je voor je verjaardag en Kerstmis moet vragen!

Als laatste is muziek mijn grootste motivator. Ik luister graag hardstyle/hardcore en raak enorm opgezweept als ik het opzet. Niet heel handig tijdens het leren. Maar als ik ga hardlopen is dat geweldig.
Voor het hardlopen (tijdens het moed-verzamelen) zet ik alvast die muzieklijst op, zodat ik energiek word en eigenlijk wel móet hardlopen om die energie kwijt te raken. Een soort vrijwillige dwang, hahaha.

Samen is alles leuker

En dan hoef je echt niet met een groep van 20 man samen te gaan hardlopen, ik loop bijvoorbeeld het liefste alleen in mijn eigen tempo.
Heb je wel vriendinnen die hardlopen, dan kan het leuk zijn om allemaal de zelfde app te gebruiken (Runtastic bijvoorbeeld). Maak er een wedstrijdje van wie het vaakst, langst, snelst hardloopt en je bent meteen een stuk gemotiveerder.

Of train met z'n allen voor een 5K run. Het trainen kan zelfstandig, maar de uiteindelijke run doe je samen. Maak er een gezellige dag van en ga achteraf nog even zitten om na te praten over jullie prestatie.

Trakteer jezelf (en anderen!)

Ik zei het net al kort: trakteer jezelf bij mijlpalen. Geef jezelf bijvoorbeeld een nieuwe broek als je 5km kunt hardlopen en bij de 10 km heb je nieuwe schoenen verdiend.
Of begin een sponsoractie. Vraag een paar mensen je te sponsoren en voor iedere kilometer die jij gelopen hebt, doneren zij een bedrag aan een goed doel.

Weet je even niet meer wat je jezelf moet geven? Of ben je bijna jarig en weet je niet wat je moet vragen? Hier wat tips:

Broek ~ Nike
Shirt ~ Craft
Shirt ~ IcePeak
Glow armbanden roze
Mobiel heuptasje
Activitytracker ~Fitbit Charge 2

 

 

 

 

Heb jij tips om het hardlopen leuk te houden voor jezelf?

Liefs, Mariska

(Bonustip: vind je het vervelend als je zwarte broek wat doorschijnt en je cellulite te zien is? Kies voor een grijze broek of een broek met printje, hier zie je het minder/niet in!)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *