Spring naar inhoud

Mijn eerste ervaring met Henna

Henne Color Poeder Auburn Ik zat er al een tijd over te denken en vandaag heb ik eindelijk de knoop doorgehakt: Ik ga mijn haar verven met henna!
De exacte verf die ik gebruik is van Henne Color in de kleur Auburn gemengd met Brun.
Van deze verf kan ik weinig reviews vinden, dus als je benieuwd bent, lees dan verder!

Dit is tevens de eerste keer dat ik mijn haar helemaal zelf ga verven, dus ik hou mijn hart vast. Vroeger is mijn haar wel vaker geverfd: van bruin, naar rood, terug bruin, blond (wat zo'n 3 verfbeurten heeft gekost) en toen weer bruin. Dit alles over een periode van zo'n 5 jaar. Hierdoor heeft mijn haar een behoorlijke opdonder gehad, waarna ik besloot om het een tijdje niet te verven. Dat is nu bijna 3 jaar geleden en het begint weer te kriebelen.....

De reden om met henna te verven

Zoals ik al zei heb ik mijn haar vroege regelmatig chemisch geverfd en gebleekt. Hierdoor was het droog, brak het snel af en ik had een flink kleurverschil. Toen het eindelijk blond was, was ik dat weer zat en ging ik terug naar mijn eigen kleur. Dat is nu 3-4 jaar geleden en ik vond het tijd worden voor iets nieuws.
De afgelopen maanden ben ik veel bezig om mijn haar in goede conditie te krijgen en zo lang mogelijk te laten groeien.
*Side note: Ik begin nu complimentjes te krijgen over mijn mooie, lange haar!*

Om mijn haar te verven wilde ik natuurlijk geen chemische middelen meer gebruiken, maar juist iets dat mijn haar ook zou verzorgen. Henna to the rescue!

Voordelen van henna

Henna dringt namelijk niet binnen in je haar, maar legt er een laagje omheen. Hierbij worden kleine beschadigingen als het ware opgevuld. Je haar wordt dus dikker, wordt beschermd tegen invloeden van buitenaf en het haar wordt gevoed van binnenuit.

Gebruik je pure henna, dan krijgt je haar een prachtig rode kleur. Meng je het met indigo, dan gaat de kleur meer naar bruin of zelfs zwart toe. De uiteindelijke kleur hangt ook af van je eigen haarkleur. Henna maakt het haar namelijk nooit lichter, doordat het slechts een laagje om je eigen haar heen legt.
Hierdoor kan je het ook over reeds chemisch gekleurd haar gebruiken en talloze keren over elkaar heen verven. Hou er wel rekening mee dat je haar dan steeds donkerder zal worden.

Nadelen van henna

Uiteraard zijn er ook nadelen. 2 om precies te zijn:

 1. Het moet lang intrekken. Voor optimale kleur zo'n 3-4 uur. Hoewel je na een uur ook al resultaat ziet.
 2. Het geeft een troep om aan te brengen. Ik heb geen foto gemaakt van de badkamer, maar het was te vergelijken met een klein slagveld. Hoewel het ook zó weer weggewassen is hoor!
  Zorg dat je dat meteen doet, want de verf vlekt verschrikkelijk! Niet in de tegels, maar wel in plastic, voegen, kleding en natuurlijk je huid.

Aan de slag!

Na ongeveer 100 youtube filmpjes te hebben bekeken over hoe je henna het beste kunt gebruiken ben ik naar de Holland & Barret gegaan om verf te kopen. Ik koos voor Henne Color in de kleuren 'Brun' en 'Auburn' in de hoop een warme, rood-bruine kleur te krijgen.

Dit is mijn haar vooraf, nadat ik het gewassen heb. Je ziet dat ik al een beetje een rode glans heb. Dit zie je echter lang niet altijd terug, meestal lijkt het wat grauwer dan hier te zien is.

Gebruik henna altijd op pas gewassen haar waar verder niets in zit. Geen conditioner, geen olie, puur gewassen met shampoo.

Benodigdheden:

 • Henna poeder
 • Een bakje
 • Iets om te roeren
 • Gekookt water
 • Badmuts/ plasticfolie/ plastic zak
 • Handschoentjes
 • Vaseline/kokosolie
 • Een doekje (om gemorste henna meteen op te vegen)

Stap 1: de henna mixen

Ik was van plan om 100g henna te gebruiken. Van beide pakjes dus de helft. Uiteindelijk heb ik ze alletwee nodig gehad, maar ik denk dat dat vooral komt doordat ik de henna te dik heb gemaakt, waardoor het moeilijker te verspreiden was door mijn haar. Leermoment #1. De perfecte structuur is ongeveer die van vla of yoghurt. Ik had meer een soort kwark.
Wacht even tot je mengseltje een fijne temperatuur heeft en door naar stap 2!

Stap 2: Het aanbrengen

Zorg dat je oude kleding aan hebt, want de henna komt overal! Bang om je badkamer vies te maken? Leg dan wat oude kranten op de vloer en over de wasbak. Je moeder/huisgenoten zijn je dankbaar!

Smeer wat vaseline of kokosolie in je nek, rond je haargrens en op je oren. Zo krijg je de henna er het makkelijkst vanaf. Trek de handschoenen aan en aan de slag.

Ik begon met een pluk voor mijn gezicht, smeerde de henna er vanaf de hoofdhuid tot in de punten in en draaide het tot een knotje boven op mijn hoofd. Doordat de henna erg plakkerig is blijft dat vanzelf zitten.
De volgende pluk pakte ik achter de eerste en herhaalde de stappen. Na een tijdje had ik de slag te pakken en zat mijn hele haar vol met de henna. Ik dacht dat het wel overal zat, maar door de dikte van mijn papje was het lastig aan te brengen.

Achteraf had ik beter deze methode kunnen gebruiken.

Als al je haar in de henna zit kan je een badmuts opdoen of je haar inwikkelen met plasticfolie of een plastic zak. Hierdoor blijft de warmte in je haar en kan de henna beter zijn werk doen. Ik heb er daarna nog een theedoek omheen gevouwen voor extra warmte.

Let's play the waiting game!

Hoe langer je de henna laat zitten, hoe feller de kleur wordt. Deze tijd kan je prima besteden met het opruimen van de troep die je zojuist gecreëerd hebt. Ik wachtte ongeveer 3 1/2 uur.

Uitspoelen

Als je klaar bent om uit te spoelen kan je het beste eerst alleen water gebruiken totdat het water dat uit je haar komt schoon is. Hierna gebruik je een conditioner om de laatste restjes er uit te halen. Je haar is namelijk als schoon, omdat je het pas van tevoren gewassen hebt met shampoo.

Mijn eindoordeel

Het aanbrengen van de henna was een gedoe! Maar dat ligt er dus ook aan dat ik het papje te dik heb gelaten en niet helemaal wist waar ik mee bezig was. De volgende keer moet het sneller gaan, haha.

Verder begon ik na ongeveer 3 uur last te krijgen van mijn hoofd en nek, omdat het behoorlijk wat gewicht is dat ineens op mijn hoofd rustte.

Het uitspoelen ging verrassend makkelijk. Sommigen zijn er ruim een half uur mee bezig, terwijl ik er "slechts" 20 minuten aan kwijt was inclusief douche schoonmaken. Overal zaten namelijk bruine druppels, hahaha.

En dan het belangrijkste: de kleur en de staat van mijn haar

Het is iets roder uitgevallen dan ik had verwacht, maar dat komt waarschijnlijk door de auburn verf die ik er door heb gedaan. Desalniettemin vind ik het prachtig! In het zonlicht is de kleur zelfs nog iets feller rood.
Het kleurverschil dat je op de foto ziet, valt in het echt niet op. Dat ligt aan de belichting.

Verder voelt mijn haar sterker dan eerst en zien mijn punten er minder droog uit dan voor het verven. Tot nu toe ben ik fan van deze manier van haarkleuring!

 

De komende weken zal ik bijhouden hoe de kleur vervaagt om zo tot een goed eind-oordeel te komen.

De henna koop je voor €7,89 bij de Holland&BarrettHenne Color Poeder Bruin

1 gedachte over “Mijn eerste ervaring met Henna

 1. Pingback: Henna update ~ na 2 maanden - Wij zijn vrouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *