Spring naar inhoud

Een menstruatiecup? De basics

Hoi, leuk dat je op mijn blog kijkt!

Mijn naam is Mariska en ik ben 20 jaar oud. Vanaf vandaag zal er iedere maandag, woensdag en vrijdag een artikel online komen over alles wat je als (jonge) vrouw maar wilt weten. Van menstruatie tot seks (of alletwee samen als je wilt) en van lichamelijke tot geestelijke ontspanning.

Vandaag begin ik met een artikel over de menstruatiecup. Sinds enige tijd gebruik ik de Aneer Mooncup, nadat een filmpje op youtube zag van Precious Star Pads. Door de filmpjes van Bree raakte ik zo geïnteresseerd dat ik er zelf ook 1tje wilde hebben. Een menstruatiecup gooi je namelijk niet weg, maar kan je tot wel 10 jaar gebruiken! Aangezien veel meiden iedere maand ongesteld zijn, heb je de cup na 6 maanden al 'terugverdiend'.
Echter was dit voor mij niet de grootste reden om een cup te kopen. Mijn schoonvader (en meer huizen waar alleen mannen wonen) heeft namelijk geen prullenbakje in het toilet of de douche staan. Als ik ongesteld ben, moet ik dus met mijn tampon of maandverband naar de keuken om het daar weg te gooien. Fijn. Not.
Met een menstruatiecup is dit ongemak gelukkig helemaal verholpen.

Een menstruatiecup is dus een cupje dat je in je vagina draagt tijdens je menstruatie:
20160426_165713.jpg

Dit is mijn Aneer Mooncup. Het stammetje heb ik er onderhand vanaf geknipt, omdat het uit mijn vagina stak en irriteerde.

Door de cup plat te drukken en dubbel te vouwen (U-vouw) is het heel makkelijk in te brengen en voel ik het de rest van de dag niet meer zitten. Perfect, want een tampon wilde ik nog wel eens voelen drukken wanneer ik ging zitten.

Het lijkt puur zo'n apparaat als je het voor de eerste keer ziet. Ik schrok er zelf ook een beetje van, helemaal vergeleken met de normale tampons die ik altijd gebruikte. Echter, omdat het van siliconen is gemaakt vormt de cup zich helemaal naar je lichaam en zul je hem niet voelen zitten!
We weten nu dus hoe een menstruatiecup er uit ziet, maar hoe kan het dat zo'n ding in je lichaam blijft zitten? Dat komt door een vacuüm dat ontstaat wanneer je de cup inbrengt. Dit doe je namelijk door hem te vouwen. Wanneer de cup in je lichaam openspringt zit het vacuüm en komt dus niet meer van zijn plek.
Op deze manier kun je een cup, in tegenstelling tot tampons, tot wel 12 uur lang dragen! Erg fijn tijdens het werken of een avondje stappen.

Dat je een menstruatiecup zo lang in kunt houden, komt doordat het alleen je bloed opvangt. Voor de rest blijft de slijmlaag van je vagina dus intact. Ook gaat een cup niet broeien, zoals een tampon wel doet als je hem te lang inhoudt. Hierdoor is de kans op Toxic Shock Syndrom (tamponziekte) nagenoeg afwezig.

Omdat je een menstruatiecup zo lang kunt gebruiken en bewaren is het belangrijk om hem regelmatig grondig te reinigen. Het liefst na iedere menstruatie. Doe dit door hem uit te koken in een pannetje of speciaal magnetron-bakje. Ook zijn er speciale tabletjes en zeep te koop.

Dit waren even heel kort de basics van een menstruatiecup. Binnenkort komen er nog veel uitgebreide artikels over waarom je beter een cup kunt gebruiken dan tampons, verschillende vouw-methoden en hoe je hem het beste schoon kunt maken.
Heb je verder nog vragen? Wees niet bang en stel ze gerust!

Liefs, Mariska

2 gedachten over “Een menstruatiecup? De basics

  1. Pingback: Redenen om vandaag nog een cup te bestellen. - Wij zijn vrouw

  2. Pingback: Onderweg ongesteld (geworden). En nu? - Wij zijn vrouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *