Spring naar inhoud

Edelstenen? De basics!

Een tijdje geleden kwam ik op Pinterest dit plaatje tegen:
I'm a cancer, and this is pretty close! Hedgewitches are pretty similar to kitchen witches. :)

Ik zou volgens mijn geboortedatum dus een 'Edelstenen heks' zijn. Normaliter geloof ik niet in dit soort foto's die iedereen zomaar op het internet kan zetten, maar deze was toch behoorlijk waar voor mij, haha.
Ik ben al mijn hele leven geobsedeerd door edelstenen en hun werking. Een edelsteen is namelijk niet alleen een mooi accessoire in je huis! Wanneer juist gebruikt kan een edelsteen je helpen om van allerlei kwaaltjes af te komen.

Althans, dat zeggen ze... Keiharde bewijzen zijn er namelijk niet, maar er zijn wel degelijk succesverhalen.
Nieuwsgierig? Lees verder en ik vertel je alles wat ik weet!

Waarom is niet iedere steen "gewoon een steen"? Wat is het aan edelstenen dat hen zo speciaal maakt dat ze kunnen helpen bij kwaaltjes en nare energie? Daar zijn een aantal theorie├źn over:

Placebo's for life!

Het is een feit dat wanneer je gelooft dat iets werkt - het ook daadwerkelijk gaat werken. Een edelsteen werkt voor een deel ook op die manier; je moet hem vertrouwen dat hij zijn werk gaat doen. Vertrouw je hem niet, dan werkt het niet. Een beetje net als een relatie: als je niet gelooft dat het kan werken is de kans dat jullie uit elkaar gaan veel groter dan wanneer je er wel vol voor wil gaan ­čśë

Werking door de huid

Er bestaan ook medicinale pleisters, dus waarom zouden edelstenen niet werken door de huid?
Een edelsteen die werkt bij bloedarmoede is bijvoorbeeld Hematiet. En raad eens waar deze steen uit bestaat? Precies: ijzer!
Het is dus geen gek idee dat de huid dit ijzer op kan nemen en daardoor meer bloed kan aanmaken.

Een andere steen die op de huid gedragen wordt is Barnsteen. Deze steen geeft bepaalde oli├źn af die pijnstillend werken. Hier zijn bijzonder veel succesverhalen over te vinden!

Trillingen? Energie?

Als je gelooft dat alles uit energie bestaat, is het logisch dat een edelsteen ook uit een bepaalde energie bestaat. En zo gek is dat ook niet; we zijn allemaal afstammelingen van een Big Bang, toch?

Edelstenen worden gevormd door grote uitspattingen van energie, bijvoorbeeld door hoge druk diep onder de grond, of door een vulkaanuitbarsting.
De energie waar een edelsteen van gemaakt is, geeft een soort trillingen af die weer van invloed zijn op de energie die wij bij ons dragen.
Dit is de manier waar ik in geloof (+ een beetje placebo) heel kort uitgelegd.

En hoe gebruik je die "energie" dan?

De energie die een edelsteen bevat straalt op jou over door een soort trillingen. Het is dus eigenlijk alleen maar van belang dat je de steen bij je draagt om hem te laten werken! Sommige stenen (zoals barnsteen) werken het beste wanneer je ze op de huid draagt. Anderen, zoals bijvoorbeeld rozenkwarts, zijn heel geschikt om mee te mediteren.
Weet je nog dat ik schreef over het Yoni-ei? Die is niet voor niets van een edelsteen gemaakt!

Reinigen en opladen

Edelstenen geven niet alleen energie af, ze nemen het ook op. Met name de negatieve energie die ze van jou krijgen. Dat is niets slechts, dat is precies waar je ze voor aanschaft. Om optimaal van je steen te kunnen genieten is het echter wel belangrijk om hem af en toe te reinigen en op te laden. Hier zijn een aantal manieren voor:

 • Zon- en maanlicht
  Leg de steen op een plaats waar het voor 24 uur in het licht van de zon en de maan ligt. Vooral een  volle maan is hier heel geschikt voor. Pas wel op met stenen die verkleuren door de zon, voor hen is een nacht in het maanlicht ook genoeg.
 • Reinigende edelstenen
  Er zijn stenen die anderen kunnen reinigen. Leg de te reinigen steen voor 24 uur in een bakje met bijvoorbeeld Amethyst steentjes of bovenop een stuk Seleniet.
 • Begraaf je steen
  Begraaf de steen voor 24 uur in de tuin of in een plantenpot. Bang dat je steen beschadigt of kwijtraakt? Stop hem dan in een katoenen zakje (Belangrijk, geen synthetische stof!) met een touwtje dat je boven de grond ergens aan vast bindt.
 • Stromend water
  Gebruik hiervoor het liefst 'wild' water uit een rivier, regen of de zee. Houdt de steen minimaal 5 minuten onder stromend water of leg hem in een bakje met water. Gebruik je de tweede methode, dan zal je zien dat er belletjes ontstaan op de steen. Zijn de belletjes weg, dan is je steen weer schoon!
  Let op met stenen die niet tegen water kunnen.
 • Salie- of Wierook
  Salie is een reinigend kruid en houdt negatieve energie op afstand.
  Beweeg de steen een paar keer door de Salie- of Wierook. Concentreer je hierbij op het reinigen en opladen van je steen.

Hoe kies ik een steen?

Bij het kiezen van een edelsteen is geen "goed" of "fout". Uiteindelijk zal de juiste steen zijn weg naar jou vinden. (Is het al zweverig genoeg?)
Wat je kan doen is op deze site zoeken onder het kopje "Klachten of werking" en daar je steen op uitkiezen.

Een andere manier is om gewoon naar een winkel toe te gaan en te kijken welke steen jou aantrekt. Kom je er echt niet uit, dan kan je daar een expert om hulp vragen.

Onthoud alsjeblieft dat een edelsteen geen wonderen kan verrichten! Ze kunnen je hooguit een steuntje in de rug geven. Uiteindelijk zitten we meestal onszelf in de weg, nietwaar? Onderschat niet wat jij met jouw levenskracht allemaal kan bereiken.

Denk je dat je ├ęcht iets mankeert? Ga dan altijd naar een dokter!

Ik hoop dat ik je zo een beetje wegwijs heb gemaakt in de wereld van de edelstenen. Heb je vragen of opmerkingen? Dan hoor ik het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *