Spring naar inhoud

Over anticonceptie: De FAM en LadyComp

Gerelateerde afbeeldingEen niet zo bekende vorm van anticonceptie is de FAM (Fertility Awareness Methode) waarbij je je bewust bent van je cyclus en aan de hand daarvan kunt inschatten of je vruchtbaar bent of niet. Een hulpmiddel hierbij is de ladycomp. 

De reden dat steeds meer vrouwen voor deze vorm van anticonceptie kiezen, is omdat er geen gebruik wordt gemaakt van hormonen. Hoe dit hele principe in zijn werking gaat leg ik in dit artikel uit!

Jezelf bewust zijn van je cyclus

en daarmee dus van je vruchtbare periode. In principe is een vrouw namelijk alleen vruchtbaar tijdens de eisprong en de 5 dagen daaraan voorafgaand. Sperma kan namelijk tot 5 dagen overleven.

Wanneer jij weet wanneer je eisprong plaatsvindt, kan je jezelf beschermen door de dagen daarvoor geen onbeschermde seks te hebben. Klinkt simpel, is het ook.
Wanneer de eisprong plaatsvindt, zijn er 1 of meer eitjes rijp om bevrucht te worden. Deze eitjes leven slechts 24 uur en hierna ben je dus niet meer vruchtbaar.

Het enige dingetje dat mis kan gaan, is dat het lastig is om zelf je eisprong te voorspellen. Daar zijn echter een aantal indicatoren en hulpmiddelen voor!

Vaginaal slijmvlies

Aan de hand van het vaginale slijmvlies is goed te zien of je eisprong plaatsvindt.
Hiervoor wordt de "Billings ovulatiemethode" gebruikt.

Herken je eisprong
Wanneer de eisprong nadert, hebben sommige vrouwen buikpijn, vaak op een duidelijk aanwijsbare plek, links of rechts onderin de buik. Dat wordt ovulatiepijn of middenpijn genoemd. Het is het gevolg van de spanning in de eierstok, en gaat aan de eisprong vooraf. Als je vrijt zodra de ovulatiepijn optreedt, ben je net op tijd. De dag van de eisprong is de eicel vruchtbaar.

Houd je afscheiding in de gaten
Cyclus week 1: De eerste week van je cyclus beslaat de dagen van de menstruatie en vlak daarna. In deze week zit de baarmoedermond potdicht. Het baarmoederhalsslijm is dik, zuur, troebel en taai, en daardoor moeilijk doordringbaar voor zaadcellen. Het slijm sluit de baarmoeder af.

Cyclus week 2: Drie à vier dagen voor je ovulatie tot één à twee dagen na je ovulatie wordt in de baarmoederhals tamelijk veel rekbaar slijm afgescheiden. De baarmoedermond wordt zachter en de opening wijder. Het vaginale slijm is helder van kleur, elastisch, vloeibaarder. Het ziet er een beetje uit als rauw eiwit. Dit slijm is zeer gunstig voor de zaadcellen; het helpt ze om naar boven te klimmen, richting baarmoeder, dus als je in deze periode vrijt (3 tot 4 dagen), vergroot je je kans op zwangerschap.

Belangrijk! De PIEK: Op het moment van de grootste vruchtbaarheid geeft het slijm een duidelijk glibberig gevoel. De laatste dag van dit gevoel wordt aangegeven als de PIEK. Dit punt ligt zeer dicht bij het tijdstip van de eisprong. Als je er echt op gaat letten, zul je zien dat er in deze dagen wat glibberig slijm aan het wc-papier blijft zitten. De dag dat het baarmoederhalsslijm het meest overvloedig, draderig en dun is, valt meestal een dag voor de eisprong.

Cyclus week 3 en 4: In week drie en vier van je cyclus, vanaf ongeveer vier dagen na de eisprong is je afscheiding ‘droog’ of wit korrelig en ben je ‘niet’ – of in ieder geval minder - vruchtbaar. De tijdsduur tussen de PIEK van het slijm en het begin van de volgende menstruatie is ongeveer twee weken. Vlak voor de menstruatie kan het slijm nat worden. - Bron

Voor deze methode moet je heel erg 'in tune' zijn met je lichaam en dagelijks je slijmvlies in de gate houden.
Zie je dit niet zo zitten, dan is het bijhouden van je temperatuur misschien een beter plan.

Temperatuurverschillen tijdens je cyclus

Ook aan je temperatuur is heel nauwkeurig te meten of je vruchtbaar bent of niet. Op de dag van je ovulatie is je temperatuur namelijk anders dan normaal. Meestal lager. Na de eisprong komt het hormoon Progesteron vrij, waardoor je temperatuur weer stijgt. Vervolgens blijft je temperatuur hoog tot aan je menstruatie, wanneer hij weer daalt.

Door een aantal maanden je temperatuur te meten kan je achterhalen wanneer jouw eisprong plaatsvindt en dus wanneer je vruchtbaar bent.

Op deze site vind je meer informatie over het zelfstandig bijhouden van je temperatuur als anticonceptie.

Lijkt het je lastig om dit zelf bij te houden? Dan kan een Ladycomp uitkomst bieden!

De Ladycomp

De ladycomp is een apparaatje waarmee je je temperatuur meet vlak nadat je 's ochtends wakker wordt. Dit duurt een minuutje en dan weet je meteen of je die dag vruchtbaar bent of niet! Deze methode is voor 99,3% betrouwbaar, wat vergelijkbaar is met de pil. Maar dan zonder hormonen!

Door het zelfde bedrijf dat de ladycomp produceert, worden ook de Pearly en Daysy gemaakt. Dat zijn goedkopere, vergelijkbare producten die op de zelfde manier werken.

Als je even op de site kijkt zie je dat de ladycomp onwijs veel voordelen heeft.
Doordat er geen gebruik wordt gemaakt van hormonen zal je geen bijkomende effecten als depressiviteit, bloedklonters en verlaagd libido. Er zijn zelfs vrouwen die door het stoppen met hormonen gewicht verliezen!
Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is dagelijks 1 minuut langer in bed blijven liggen om je temperatuur te meten. Dat is geen straf toch?

Voor mij zou het enige nadeel de prijs zijn. €415,- voor de Ladycomp of €290,- voor de Daysy vind ik behoorlijk veel geld. Je moet er wel rekening mee houden dat zo'n apparaatje meer dan 7 jaar meegaat, wat neerkomt op zo'n €4,94 per maand. Maar dan moet je dus wel even €415,- klaar hebben liggen...

Ga ik hem gebruiken?

Voorlopig nog niet in ieder geval. Ik heb mijn spiraaltje net 3 jaar, dus die kan nog 2 jaar blijven zitten. Hoewel ik er wel over zit te denken om hem er eerder uit te laten halen, door alle negatieve verhalen die de laatste tijd de ronde doen over het aantal hormonen en bijwerkingen die het spiraal evengoed heeft.

Daarbij ben ik een arme student en kan de Ladycomp dus helaas (nog) niet betalen. Misschien dat er over een paar jaar ineens een artikel online komt waarin de Ladycomp de hemel in prijs, hahaha.

Taking Charge of Your Fertility

Ben je nou nieuwsgierig naar het ontdekken van je eigen cyclus en alles wat daar bij komt kijken? Dan kan ik dit boek zeker aanraden!

Welke vorm van anticonceptie gebruik jij?

Liefs, Mariska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *